21.3.13

Ημέρα τελικών αποφάσεων η σημερινή για την Κύπρο...

Στις 09:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για τη διάσωση της Κύπρου. Η εναλλακτική λύση που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να...
συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς και θα ζητήσει τη βοήθειά τους για να μπορέσει να έχει τη μεγάλη αποδοχή η συγκεκριμένη πρόταση και θα αναμένεται να έχει συνεχείς επαφές με όλα τα οργανωμένα σύνολα του επιχειρηματικού και συνδικαλιστικού κόσμου.

Στόχος είναι να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και την ίδια ημέρα, για να περάσει το νομοσχέδιο και να έχει άμεση εφαρμογή, καθώς δίνεται μάχη με τον χρόνο να εξασφαλιστούν τα χρήματα των 5,8 δισ. πριν ανοίξουν οι τράπεζες.

Λύση σήμερα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος, λέει τώρα ο Αναστασιάδης

Πολιτικοί αρχηγοί και μετά ψηφοφορία

Η σημερινή ημέρα προδιαγράφεται να είναι μακρά και γεμάτη από διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, που θα συνέλθουν στις 9.30 το πρωί στην προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό, πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Το plan B λέγεται «επενδυτικό ταμείο»

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες αύριο. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα".

Η "σκληρή" τρόικα

Ωστόσο η τρόικα επιμένει στη σκληρή στάση της, ζητώντας κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων τουλάχιστων σε λογαριασμούς που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ. και φαίνεται να απορρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ισοδύναμα της κυπριακής κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: