24.3.13

Από μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία ...

Ολονύκτιο θρίλερ για την Τρ. Κύπρου...
Ως μία πολύ δύσκολη κατάσταση με ασφυκτικά περιθώρια περιέγραψε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τη διαπραγμνάτευση μεταξύ τρόικας και κυπριακών αρχών, μετά και τη νέα εμπλοκή που... σημειώθηκε το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και του Γαλλικού πρακτορείου, την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Σήμερα το Eurogroup
Ηδη από τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντίζελμπλουμ έχει οριστικοποιήσει μέσω twitter τη σύγκληση του οργάνου για σήμερα στις 7.00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07:15 ώρα Ελλάδας με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο κ. Αναστασιάδης, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με τους δανειστές της, ολοκληρώθηκε μετά την 01:00 τα μεσάνυχτα.

Στη διάρκεια της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν και ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: