5.3.13

Θα μπούμε με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση υπό όρους, λέει ο Βενιζέλος...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του με ... πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Πρέπει να καθίσουμε με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Κουβέλη και να συζητήσουμε για το πως πρέπει να πορευθεί η κυβέρνηση με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο από τώρα και στο εξής. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν αρκεί να υπάρχει η κυβέρνηση πρέπει να είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική, κοινωνικά ευαίσθητη που να μπορεί να βάλει σε κίνηση την πραγματική οικονομία και να κερδίσει το στοίχημα. Χρειάζεται (η κυβέρνηση) και αλλαγές προσώπων, χρειάζεται και αλλαγές οργανωτικές και λειτουργικές και τώρα πρέπει να δώσουμε έναν ρυθμό και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε» είπε, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο τη νωπή λαϊκή εντολή δεν μπήκε στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα, πρόσθεσε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και τόνισε: «Τώρα πρέπει να μπούμε στην τελική ευθεία της εξόδου από την κρίση. Θα μπούμε με πολιτικά πρόσωπα. Αλλά για να μπούμε με πολιτικά πρόσωπα πρέπει να συμφωνήσουμε στην πολιτική. Το πρώτο είναι το όχι άλλα μέτρα. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, έχουμε βάλει σε μια σειρά τι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να υιοθετηθεί».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για έντιμη προσωπική σχέση με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνει μια σημαντική προσπάθεια αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Για μέτρα και Δημόσιο

«Το 2013 πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης γιατί δεν αντέχεται» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. «Δεν έχουν συμφωνήσει (ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα), αλλά θεωρώ ότι διαμορφώνεται πια μια κοινή πεποίθηση και στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ και άρα η πρώτη υποχρέωσή μας είναι αυτό που τείνει να διαμορφωθεί ως πεποίθηση να το οριστικοποιήσουμε και να το επισημοποιήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και τόνισε πως αυτές μπορούν να αποφευχθούν. «Οι απολύσεις δεν είναι δημοσιονομικό μέτρο αλλά όταν μπορούμε να πείσουμε ότι κάνουμε την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσώπων, ότι εφαρμόζουμε την κινητικότητα και ότι μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο λόγω υψηλού ρυθμού συνταξιοδοτήσεων και μικρού αριθμού προσλήψεων δεν θα χρειαστεί να πιεστούμε με ωμές απολύσεις» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ Βενιζέλος το χαρακτήρισε «πρώτο συνέδριο της νέας εποχής», το οποίο έγινε, όπως είπε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πρόσφατης εκλογικής ήττας. «Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι μπορεί να αναστηθεί» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από το συνέδριο. «Ο κ. Παπανδρέου είναι ενεργός στο κόμμα, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Είχε κάθε δυνατότητα να μιλήσει» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ήταν μια δική του επιλογή την οποία σεβάστηκα. Δεν θέλησε να μιλήσει».

Για την Κεντροαριστερά

Ως προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος είναι να καλυφθεί ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στη δημιουργία της Κεντροαριστεράς με ή χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων ή κινήσεων απευθυνόμενο στην κοινωνική βάση στην οποία υπάρχουν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία και πολύ ανοιχτή διάθεση. Σεβόμαστε όλους τους άλλους και θέλουμε να μας σέβονται και οι άλλοι, όχι να μας κουνάνε το δάχτυλο» είπε ο κ. Βενιζέλος. Ερωτηθείς για το θέμα του μελλοντικού αρχηγού της Κεντροαριστεράς, είπε πως όλα είναι ανοιχτά και πρόσθεσε: «Τι νομίζετε ότι θα οχυρωθώ εγώ πίσω από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ; Είναι εθνικό το καθήκον. Το ποιος θα παίξει ποιο ρόλο εξαρτάται και από τη στιγμή».

Για τη λίστα Λαγκάρντ

Αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Σεβάστηκα την υπηρεσία και τον νόμο. Πρέπει να ξέρετε ότι ενεργούσα επί τη βάσει αυτών που γνώριζα τότε όχι αυτών που γνωρίζουμε τώρα. Ήταν λάθος μου ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Έπρεπε να είμαι απόλυτος και πολύ σκληρός σε σχέση με ανθρώπους που δεν ήξερα προσωπικά. Τον μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης τον έχει ο προηγούμενος υπουργός που δεν ενημέρωσε την υπηρεσία».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό λέγοντας πως στήθηκε σκευωρία εναντίον του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Έλεγαν παντού έρχεται το cd από τη Γαλλία, είναι μέσα ο Βενιζέλος και η οικογένειά του».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: