24.3.13

«Βραδυφλεγής βόμβα» οι φυλακές της Κρήτης...



Η θεαματική απόδραση ένοπλων κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και τις άθλιες συνθήκες κράτησης των ... κρατουμένων και στις φυλακές της Κρήτης όπου έχει σημάνει "συναγερμός" μετά το πρόσφατο επεισόδιο. (δείτε εδώ)

Η κατάσταση που επικρατεί στις Ελληνικές φυλακές-και της Κρήτης συμπεριλαμβανομένων-παραπέμπει σε "βραδυφλεγή βόμβα" Συνδικαλιστές των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Αλικαρνασσού αλλά και της εξωτερικής φρουράς απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις στην κυβέρνηση ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις σε ζητήματα μείζονος σημασίας που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ασφάλεια εγκλείστων και προσωπικού.

Ζητούν επιτακτικά να δοθούν λύσεις πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Όπως αναφέρεται, η υποστελέχωση των φυλακών φθάνει σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε πλέον-και αυτό με επιείκεια- για οριακά επίπεδα ασφάλειας. Κυρίως τις νυκτερινές ώρες οι βάρδιες "βγαίνουν" μετά βίας. Η δύναμη είναι λιγότερη από τη μισή που προβλέπουν τα πεπαλαιωμένα οργανογράμματα με τους φύλακες να κάνουν το... σταυρό τους κάθε φορά που πηγαίνουν να αναλάβουν βάρδια, καθώς δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα το επόμενο ... λεπτό!

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αλικαρνασσού δήλωσαν στο Cretalive ότι αναγκάζονται να αγοράσουν από την τσέπη τους τα υπηρεσιακά τους όπλα, καλύπτουν με δικά τους έξοδα την εκπαίδευση τους, ενώ τα τζάμια στις σκοπιές αλλά και στα οχήματα μεταφοράς των κρατουμένων είναι απλά και όχι αλεξίσφαιρα, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας.

Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν κύκλοι της φυλακής, είναι ότι στην Αλικαρνασσό δεν υπάρχει "ομοιογένεια" μεταξύ των κρατουμένων και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην διαχείριση τους αλλά και στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως.

"Υπάρχουν 100 ισοβίτες -κάποιοι ιδιαίτερα επικίνδυνοι-μαζί με εγκλείστους για οικονομικά εγκλήματα ή κλεφτρόνια. Υπάρχουν κρατούμενοι διαφορετικών "ταχυτήτων" και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα την δουλειά μας ενώ υποκρύπτει πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους", ανέφεραν σωφρονιστικοί.



Πάντως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στους 310 εγκλείστους που κρατούνται σήμερα στις φυλακές Αλικαρνασσού, δεν υπάρχουν Αλβανοί κρατούμενοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν σε χωριστή πτέρυγα. Συγκεκριμένα με αφορμή ένα περιστατικό που ακολούθησε της απόπειρας απόδρασης του Ριζάι από αλλο σωφρονιστικό κατάστημα, οι Αλβανοί κρατούμενοι της Αλικαρνασσού μεταφέρθηκαν αλλού.

Ο διαχωρισμός αυτός είχε κριθεί επιβεβεβλημένος πριν από χρόνια μετά από μία φονική συμπλοκή. Με τα νέα δεδομένα, η διεύθυνση των φυλακών έχει την δυνατότητα να αναπτύξει καλύτερα τους κρατούμενους της σε όλους τους διαθέσιμους χώρους της φυλακής και αυτό της δίνει μία μικρή "ανάσα" ελιγμού υπό τις ισχύουσες ασφυκτικές συνθήκες κράτησης.


cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: