17.3.13

Χριστ. Πισσαρίδης: Θα καταρρεύσει η οικονομία ...


Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων και η οικονομία θα καταρρεύσει, δηλώνει ο Νομπελίστας και... Πρόεδρος του Kυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι το μνημόνιο όσο οδυνηρό και να είναι, είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η κυπριακή οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που μας αναγκάζει το Eurogroup να κάνουμε είναι πρωτοφανές» και παραδέχεται ότι θα υπάρξει εκροή ξένων καταθέσεων. «Κανένας μας δεν το περίμενε. Οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού και των πολιτικών μας αντιπροσώπων είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είναι άδικο να μας ζητούν να πληρώσουμε για τα λάθη μερικών με τέτοιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι εναλλακτική λύση υπάρχει», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Νομπελίστας δήλωσε: «Κακά τα ψέματα. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι χρεοκοπήσεις θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν». Αυτό, θεωρεί, «θα γίνει τώρα, σε 2-3 μέρες, όχι κάποια αόριστη μέρα στο μέλλον. Η οικονομία μας θα καταρρεύσει».

Ερωτηθείς αν δεν θα είναι εξίσου καταστροφικό το κούρεμα για τους μικροκαταθέτες, αλλά και το ενδεχόμενο μεγάλης εκροής ξένων καταθέσεων από την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, καθώς πολλοί θα φοβηθούν. «Οι ξένες καταθέσεις πρόσφεραν πολλά, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές», είπε, προσθέτοντας ότι αν τις χάσουμε οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η πτώχευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων, των μικροεπιχειρήσεων.

«Πιστεύω πως όσο οδυνηρό και να είναι το μνημόνιο», συνέχισε, «είναι η μόνη μας ελπίδα να σώσουμε την οικονομία μας από την άμεση καταστροφή. Θα τα ξεπεράσουμε όλα και θα ξαναδούμε καλές μέρες, πιο καλές από αυτές που ξέραμε ως τώρα, γιατί ο Κύπριος είναι δουλευτής και ξέρει πώς να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες μέρες. Αλλά, πρώτα πρέπει να δεχτούμε αυτό που οι πολιτικοί μας ηγέτες κατάφεραν να πάρουν στις Βρυξέλλες για να αποφύγουμε την καταστροφή και να γίνει το νέο ξεκίνημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: