21.3.13

Βασανιστήριο Μέρκελ στην Κύπρο...


Ο Σόιμπλε κάρφωσε και τον Χριστόφια...
Με μαρτύριο της σταγόνας θα μπορούσε να παραλληλιστεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, με στόχο την τελική συμφωνία με την τρόικα για... υπογραφή δανειακής σύμβασης. Το σύνολο σχεδόν της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας θεωρεί ότι τα νήματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου νεύρων και δοκιμασίας αντοχών τα κινεί από το Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ συνεπικουρούμενη από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης που λειτουργούν ως γερμανικοί δορυφόροι.
Οι εξελίξεις έχουν καταστήσει ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας δύο τραπεζών, εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν βρεθούν τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται από την τρόικα για να κλειδώσει το Μνημόνιο. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική και μέχρι τα ξημερώματα κυβέρνηση, κόμματα, και οικονομικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου κατέβαλαν προσπάθειες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, που δεν είναι πλέον θεωρητικές.

Η επιλογή της στήριξης από τη Μόσχα δεν έχει απορριφθεί, αν και υπάρχουν πολλά εμπόδια που ενδεχομένως να δημιουργήσουν επιπλοκές.

Είναι πολλά τα λεφτά

Μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους συγκέντρωσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από εσωτερικό δανεισμό. Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εισπραχθούν περίπου 2 με 2,5 δισεκατομμύρια από την κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας και συντάξεων των υπαλλήλων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία μιας εταιρείας που θα λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Η εταιρεία αυτή θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα ομόλογα τα οποία θα έχουν κρατική εγγύηση αναμένεται να αποφέρουν περίπου 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν που απομένει για την συγκέντρωση των 5,8 δισεκατομμυρίων αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε να καλυφθεί από κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Το ποσοστό κουρέματος υπολογίζεται γύρω στο 7,5 με 8%.

Το σενάριο αυτό παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκονται στην Κύπρο και χθες είχαν αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Η τρόικα θέλει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τα χρήματα που θα αποφέρει η έκδοση ομολόγου, αφού εκτιμά ότι ίσως να μην μπορέσουν να συγκεντρωθούν τα ποσά που υπολογίζονται.

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με την πρόθεση επαναφοράς του κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Τα κόμματα εκτιμούν ότι θα αποτελούσε ανακολουθία, εάν μετά την προχθεσινή απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου υπερψήφιζαν άλλο νομοσχέδιο με παρόμοια πρόνοια για κούρεμα.

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς και κομματικούς τακτικισμούς. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να ξεκαθάρισε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι αν δεν εξευρεθούν σύντομα τα 5,8 δισεκατομμύρια, η Κύπρος μπαίνει σε περιπέτειες με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ακόμα όμως και αν εξευρεθούν τα απαιτούμενα από την τρόικα χρήματα και επέλθει συμφωνία, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει ως Bad Bank με χρηματοδότηση για κάποιο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν καταρρεύσουν τράπεζες

Ωστόσο το εφιαλτικό σενάριο είναι η άτακτη χρεοκοπία δύο τραπεζών: της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας αλλά και οι τριγμοί στην οικονομία θα είναι δύσκολο να τύχουν διαχείρισης. Το κόστος θα το πληρώσουν εν πρώτοις οι πελάτες των τραπεζών που διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν είναι εγγυημένες. Οσοι διαθέτουν μεγαλύτερες καταθέσεις πρέπει να αναμένουν να λάβουν κάποιο μέρος των χρημάτων τους μετά την εκκαθάριση που θα γίνει. Ενα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, αφού όπως έλεγε στην «Ε» κυβερνητικό στέλεχος, η κατάσταση είναι οριακή. Οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι στις 26 Μαρτίου και αναμένεται να υπάρξει μαζική εκροή κεφαλαίων. Για το λόγο αυτό, χθες το υπουργικό συμβούλιο μαζί με τα νομοσχέδια για την κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας και συντάξεων, ενέκρινε και νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της μεταφοράς κεφαλαίων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: