9.3.13

Πέρα από το γουέστερν...



Παντελης Μπουκαλας

Μπορεί η καθημερινή τηλεοπτική αναπαράσταση της κοινωνικής πραγματικότητας να μην έχει ουσιαστικές διαφορές από ένα γουέστερν, και μάλιστα σπαγκέτι από... τα πιο γκροτέσκο, μολαταύτα η ζωή είναι πολύ περισσότερο περίπλοκη από ένα καουμπόικο. Οι άνθρωποι, πολύ απλά, δεν φέρονται όπως φέρονται επειδή γεννήθηκαν έτσι, σαν μαριονέτες ενός επουράνιου ή καταχθόνιου υποβολέα και σκηνοθέτη. Δεν είναι φιγούρες αλλά χαρακτήρες – με τις αντιφάσεις τους, τη σκέψη, τα βάσανά τους, που τα αξιολογούν με διαφορετικό μέτρο ο καθένας.

Οσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής, πολύ καιρό πριν αξιωθεί ο ηλεκτρονικός κόσμος να τα ανακαλύψει, δεν είναι ταινία με καλούς και κακούς, όπου για το ποιος είναι καλός ή κακός αποφασίζει ο κρυμμένος σεναριογράφος ανάλογα με τις δικές του εξαρτήσεις, ανάλογα δηλαδή με τις βλέψεις τού υποβολέα του. Γιατί όσες άλλες αμφιβολίες κι αν έχει κανείς, ας πούμε για το πώς μοιράζονται ποσοστιαία τα μέτωπα (πόσοι υπέρ του χρυσωρυχείου, πόσοι κατά), το βέβαιο είναι πως για ορισμένα τουλάχιστον κανάλια υπάρχει υποβολέας, ο οποίος και καθορίζει ποια «καθαρισμένη» εικόνα θα φτάσει στο βλέμμα του τηλεκαταναλωτή: η εικόνα ενός τσούρμου εξαγριωμένων λουδιτών του 21ου αιώνα που το έβαλε σκοπό να διώξει επενδυτές, να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή κ.τ.λ.

Αν αυτοί οι άνθρωποι (το τσούρμο δηλαδή ή το στίφος, οι καταπλιάδες ή οι Ινδιάνοι), ενδέχεται να έχουν ποικίλη κομματική προέλευση και να μην είναι όργανα κανενός άλλου πλην των αναγκών τους και των αισθημάτων τους· αν τυχαίνει να μη θέλουν να εμφανιστούν σαν χειροκροτητές σε συγκεντρώσεις υποστήριξης με ετοιματζίδικα πανό, με φλορ μάνατζερ και με βίντεο γουόλ· αν τυχαίνει επίσης να έχουν υπέρ τους τα πορίσματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΕ, καθώς και τις αποφάσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, όλα αυτά δεν συγκινούν την αθηναϊκή (τη μεgάλη ιδιαίτερα) σχολή «αντικειμενικότητας». Διότι δεν τα προβλέπει το σενάριο. Το οποίο υπηρετεί την αλήθεια. Να, σαν την αλήθεια της Αστυνομίας. Η οποία επέμενε ότι δεν έκανε προσαγωγές την ίδια στιγμή που οι δακρυγονωμένοι συλληφθέντες έδιναν συνέντευξη μέσα από την κλούβα...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: