11.3.13

Στενότερη συνεργασία συμφώνησαν Σαμαράς και Αναστασιάδης...

Κάθε επιτυχία στην θητεία του ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον νέο πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις κοινές δηλώσεις τους μετά την... συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κύπριου προέδρου στο εξωτερικό και, ως είθισται, ο πρώτος σταθμός είναι η Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Αναστασιάδη και τόνισε ότι η Αθήνα θα στέκεται πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για «τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημά μας».

Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Συμπλήρωσε πως η νέα κυπριακή ηγεσία δεν έχει το μαγικό ραβδί για την εξεύρεση λύσης και ότι όλα θα κριθούν από την στάση τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες, ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για καλύτερη εκπροσώπηση στην ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα.

Ακόμη έκανε αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας πόσο σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αποτελεί ο φυσικός πλούτος, ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράγραπτο δίκαιωμα της Κύπρου ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.

Το θέμα πρέπει να προωθηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους, είπε ο κ. Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου.

Ο ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά τελικά θα βγει ενισχυμένος και με αυξημένο ρόλο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Σίγουρα ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και χειρότερα και σταθήκαμε όρθιοι» είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας.

«Η μεγαλύτερη καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα, γιατί έχουμε πείσμα, ελληνικό πείσμα» σημείωσε.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ν. Αναστασιάδης

Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: