23.3.13

Η κρίση δεν επηρεάζει τις γεωτρήσεις...


Λευκωσία: Οι διαδικασίες έρευνας και δοκιμαστικών γεωτρήσεων δεν επηρεάζονται από την κρίση, ούτε και οι τρεις βασικοί -για την ώρα- συνέταιροι της Δημοκρατίας στα υπό εκμετάλλευση τεμάχια 2, 3, 9, 10, 11 και 12, δηλαδή η Noble με την Delek για..
. το 12, η ENI-KOGAS για τα 2, 3 και 9 και η Total για τα 10 και 11. Αυτό διαμηνύουν και οι τρεις εταίροι αυτές τις μέρες, διαβεβαιώνοντας πως η βαθιά κρίση και τα προβλήματα δεν θα επηρεάσουν καθόλου το δικό τους έργο.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΝΙ που παρέμεινε στην Κύπρο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, την περασμένη Τρίτη, προχώρησε σε διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με συγκεκριμένους κυπριακούς εξειδικευμένους υπεργολάβους στα θέματα υποστήριξης ερευνητικών και γεωτρητικών εργασιών. Οι επαφές έδειξαν μάλιστα να αφήνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένη την ιταλοκορεατική κοινοπραξία, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχουν στο νησί υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα και εμπειρία προς αυτήν την κατεύθυνση, με εμπειρίες στα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η γεώτρηση θα γίνει στις αρχές του 2015, επιμένουν στον προγραμματισμό τους οι ENI-KOGAS, αφού πρέπει να προηγηθούν σεισμογραφικές έρευνες σε μεγάλη έκταση που θα ξεκινήσουν ενδεχομένως το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι η κοινοπραξία δεν έκλεισε την πόρτα σε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλη κοινοπραξία, με σκοπό επιτάχυνση της γεώτρησης σε ένα τεμάχιο και δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και υποβρύχιου καλωδίου, που θα δίνει 2.000 MW ηλεκτρισμού στο Ισραήλ. Υπέδειξαν ότι είναι θέμα που θα πρέπει πρώτα να προωθηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η γαλλική TOTAL είχε τη δική της αντιπροσωπεία επίσης αυτές τις μέρες στην Κύπρο και ενημέρωσε για τον μέχρι τώρα δικό της προγραμματισμό, ενώ ανώτατα στελέχη του κολοσσού θα επανέλθουν τον επόμενο μήνα για συνάντηση και με τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.

Οι Γάλλοι επιβεβαιώνουν και βάζουν το νερό στο αυλάκι για τον σχεδιασμό τους να προχωρήσουν αμέσως σε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες το καλοκαίρι στις περιοχές βόρεια και νότια του Ερατοσθένη και να τρυπήσουν πολύ νωρίς –εντός του 2014– για πετρέλαιο στο 11, όπου κρίνεται σχεδόν με βεβαιότητα ότι υπάρχει σημαντικό εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου που θα φέρει άμεσα έσοδα. Μετά θα τρυπήσουν αμέσως στο τεμάχιο 10 για φυσικό αέριο.

Η Total πλέον εκφράζει ανοικτά και την επιθυμία και επιδίωξή της, για σημαντική εμπλοκή στο θέμα του τερματικού υγροποίησης....
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: