16.3.13

Στους δρόμους οι κύπριοι καταθέτες...

«Mας έπιασαν στον ύπνο» ...
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο... κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, στην οποία περιλαμβάνεται εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε.

Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.

Κυπριακή κυβέρνηση: Όχι στον πανικό

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Οι καταθέσεις πάγωσαν μετά τις σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μετά την απόφαση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: