28.3.13

Προσωρινοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, λέει η Κομισιόν...

Δρακόντεια μέτρα για τις συναλλαγές...
Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θέτει τόσο αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου από... την εκδήλωση φαινομένων μαζικών αναλήψεων.

Οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τονίζοντας σε καθε περίπτωση ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και επιβλήθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο προσθέτει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι, με βάση της Συνθήκη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει:

«Η Επιτροπή λαμβάνει σημειώνει τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των κεφαλαίων, που επέβαλε η Δημοκρατία της Κύπρου ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη του σημαντικού κίνδυνο ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον άμεσο κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε προκαταρκτική ανάλυση της κυπριακής νομοθεσίας και του σχετικού διατάγματος σύμφωνα με τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που προβλέπονται στα άρθρα 63 επ.. της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.

Οι εξαιρέσεις στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι κατάλληλες, αναλογικές και να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τραπεζικές αργίες, τα όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση πιστωτικών/χρεωστικών/προπληρωμένων κάρτων, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με τις κυπριακές αρχές, τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την ΕΑΤ την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων. Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 7 μέρες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν.

Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως ανάλογα προς τους θεμιτούς στόχους του να εμποδιστεί ο άμεσος κίνδυνος στην οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και αυστηρά περιορισμένα σε διάρκεια στο χρόνο που απαιτείται για το σκοπό αυτό.

Παρόλο που τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.»

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: