21.3.13

ΚΥΠΡΟΣ: Στο προεδρικό οι πολιτικοί αρχηγοί...


Λευκωσία: Από στιγμή σε στιγμή, σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να πλαισιώνεται από τον Υποδιοικητή της ΚΤ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας. Στο...
μεταξύ, συνεχίζεται εντός του Προεδρικού η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν από λίγο εξήλθε από το Προεδρικό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης.
Προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Αφίχθηκε πρώτος στο Προεδρικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ερωτηθείς για την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας είπε ότι "λανθασμένα προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση από λανθασμένες ενέργειες κάποιων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν έχει ανατραπεί από το πρωί".

Στο Προεδρικό έφθασαν μετά και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Υπάρχουν νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία.
Γίνονται κινήσεις, είπε, για να θωρακίσουμε κάποια πράγματα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

"Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς αλλά με την λογική για ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Θα δούμε στη Βουλή πώς θα χειριστούμε τα θέματα", συμπλήρωσε.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, δεν έχει φθάσει στην Βουλή κανένα Κυβερνητικό νομοσχέδιο και αναμένεται ότι μετά την έκτατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, θα κατατεθούν με τη διαδικασία του επείγοντος το ή τα νομοσχέδια.
Αν χρειαστεί να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να τα εξετάσει, είπε, θα συνέλθει και θα επανέλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η προγραμματισθείσα για τις 1900 συνεδρία της Ολομέλειας αναμένεται ότι θα καθυστερήσει πέραν της μιας ώρας.

Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκαν άτυπες διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με συνεργάτες του.

Σε κάποια στιγμή, οι τρεις Υπουργοί του ΔΗΚΟ, Παιδείας, Υγείας και Αμυνας, αποχώρησαν από το Προεδρικό για να επανέλθουν λίγο αργότερα.

Επεισόδια δημιουργήθηκαν γύρω στις 17:45 έξω από το κτίριο της Βουλής, όταν 4 άτομα που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές εξελίξεις, έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και προσπάθησαν να εισέλθουν από την κύρια είσοδο της Βουλής.

Επενέβη η Αστυνομία και αποτράπηκε η είσοδος. Η Αστυνομία έχει οδηγίες να μην κάνει χρήση δακρυγόνων.
Εξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Το κλίμα είναι έντονο, αφού αγανακτισμένοι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας που έλαβαν σήμερα απολύσεις πήγαν επιτόπου για να διαμαρτυρηθούν.
Η σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να αρχίσει στις 19.00.

Στις 8 είναι προγραμματισμένη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ.Μετά την τηλεδιάσκεψη θα εκδοθεί ανακοίνωση.


Η ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ...
Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη....

Δεν υπάρχουν σχόλια: