26.3.13

Συμφωνία με αίμα και δάκρυα...

H διαπραγματευτική διελκυστίνδα στις Βρυξέλλες κατέληξε σε επώδυνη συμφωνία για την Κύπρο. Η Λευκωσία απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, αλλά η απόφαση του Eurogroup οδηγεί την οικονομία της στην...
εντατική, με διάγνωση ότι η ύφεση θα είναι βαθιά, με την προοπτική να ξεπεράσει το 10% φέτος.

Αρχίζει η
διαδικασία για την κατάρτιση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που προαπαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 10 δισ. ευρώ στις αρχές του Μαΐου.

Με μία οδυνηρή συμφωνία, η οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες ύστερα από ένα πολύωρο διαπραγματευτικό θρίλερ, η Κύπρος απέφυγε το ορατό ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεοκοπίας, όμως είναι πλέον βέβαιο ότι η οικονομία της μπαίνει αποδυναμωμένη στην... εντατική.

Ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν άνω του 40%, «τεμαχίζεται» και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά πως η ύφεση θα είναι βαθιά και θα ξεπεράσει για το τρέχον έτος το 10%.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ οδηγούν σε «ξαφνικό θάνατο» τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες.

Στη Λαϊκή Τράπεζα επί της ουσίας μπαίνει «λουκέτο» και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ «παγώνουν»μέχρι την εκκαθάρισή της. Στη δε Τράπεζα Κύπρου η εισφορά που θα πληρώσουν οι καταθέτες οι οποίοι διαθέτουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 30% και 40%.
«Η Κύπρος δεν είναι για πώληση», το μήνυμα της μικρής Κύπριας στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου
«Η Κύπρος δεν είναι για πώληση», το μήνυμα της μικρής Κύπριας στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Στην Κύπρο πολιτικοί απ' όλες τις παρατάξεις αναγνωρίζουν πως το τίμημα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι δυσβάσταχτο.

Κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις προκειμένου εισρεύσουν τα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο η πρώτη δόση
Στην παρούσα φάση και όπως διευκρίνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, η πρώτη δόση υπολογίζεται πως θα δοθεί στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου.
Συμφωνία με αίμα και δάκρυα

Πιο αναλυτικά με τη συμφωνία στο προχθεσινό Eurogroup διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, εξασφαλίστηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου και δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση περιθώριο έως τα μέσα Απριλίου να ολοκληρώσει τη νομοθετική προεργασία για το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Στη συνέχεια το μνημόνιο θα εγκριθεί από το Eurogroup και το ΔΣ του ΔΝΤ ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα.

Οι παρενέργειες, όμως, που φέρνει η συμφωνία είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού:

Οι τράπεζες οδηγούνται σε βίαιη συρρίκνωση, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών που σχετίζονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα με τον τραπεζικό κλάδο. Η απότομη αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξει την ανεργία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 14,7% του περασμένου Δεκεμβρίου.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις, που ήδη ακολουθούν πτωτική πορεία, θα ψαλιδιστούν περαιτέρω εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας.
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που θεωρήθηκαν αναγκαίοι για να αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων, θα εκμηδενίσουν τη ρευστότητα του συστήματος και θα επιφέρουν πλήγμα στην επιχειρηματικότητα.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένει... μετέωρο, καθώς οι καταθέσεις των Ταμείων στη Λαϊκή Τράπεζα ύψους 4,5 δισ. ευρώ δεν εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα».
Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.

Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται πως για το τρέχον έτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος το ακριβές της ύψος.

Εκτιμήσεις
Είναι χαρακτηριστικό πως το βρετανικό think tank «Open Europe» εκτιμά πως «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να μετατραπεί σε οικονομία-ζόμπι, εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και της Κεντρικής Τράπεζας, με λίγες ελπίδες ανάπτυξης». Προβλέπεται, δε, περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 8% εντός του 2014.

Στην Κύπρο φοβούνται πως το ΔΝΤ εξαιτίας της κάθετης πτώσης του ΑΕΠ θα εγείρει εκ νέου ζήτημα για το κατά πόσο είναι διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος και επιπρόσθετα θα ζητήσει, όπως το συνηθίζει άλλωστε, πρόσθετες παρεμβάσεις.

Διαβλέπουν, δηλαδή, το ενδεχόμενο εισόδου σε έναν φαύλο κύκλο ανάλογο με εκείνο στον οποίο εισήλθε η ελληνική οικονομία από το 2010.

Η επόμενη μέρα των κυπριακών τραπεζών

Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου εκτός από τα καλά στοιχεία της Λαϊκής (δηλαδή τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα ενήμερα δάνεια) θα αναλάβει και τις υποχρεώσεις από τη χρηματοδότηση μέσω ELA της Λαϊκής, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου θα μπει σε φάση «ανασυγκρότησης», όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup.

Αυτό σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίησή της θα γίνει με συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών, οι οποίοι θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές.

Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το ύψος της επιβάρυνσης για τους καταθέτες, και κατά το διάστημα αυτό θα «παγώσουν» οι καταθέσεις. Η υλοποίηση της ανασυγκρότησης θα διαρκέσει μήνες.

Λαϊκή Τράπεζα
Η Λαϊκή παύει να υφίσταται ως τράπεζα, μετά τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.Η κακή πάει σε εκκαθάριση. Τη ζημιά θα υποστούν περίπου 11.000 φυσικά πρόσωπα που είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ενώ είναι άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 550 συντεχνιακά ταμεία).

Οι μέτοχοι θα χάσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους. Επίσης οι ομολογιούχοι θα χάσουν το 100% της αξίας των ομολόγων τους, για την επένδυση πάνω από 100.000 ευρώ. Οι καταθέτες θα χάσουν μεγάλο τμήμα στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Από τη διαδικασία εκκαθάρισης πρέπει να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. ευρώ. Η «καλή» τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου.

Συνεταιριστικές
Οι συνεταιριστικές τράπεζες εξασφαλίζουν τις καταθέσεις τους ανεξαρτήτως ποσού.

Σημειώνουμε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες με 15,1 δισ. ευρώ καταθέσεις κατέχουν μερίδιο αγοράς 22,1%. Παρουσία έχουν και οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο και συγκεκριμένα η Alpha Bank έχει 2,5 δισ. καταθέσεις (μερίδιο 3,7%), η Εθνική Τράπεζα 0,86 δισ. (μερίδιο 1,3%), η Τράπεζα Πειραιώς 1,03 δισ. (μερίδιο 1,5%) και η Eurobank με 3 δισ. ευρώ καταθέσεις μερίδιο 4,4%.

Κλειστές και σήμερα οι τράπεζες στην Κύπρο

Kλειστές και σήμερα θα παραμείνουν οι τράπεζες στην Κύπρο, ενώ αναμένεται να ανοίξουν όλες (και τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου) την Πέμπτη 28 Μαρτίου, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, αργά χθες το βράδυ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει δώσει σαφείς εντολές για την εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς από το πρωί αναμένονται ουρές τόσο στα γκισέ όσο και στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Στο μεταξύ, ισχύει μέχρι νεωτέρας το ημερήσιο πλαφόν των 100 ευρώ στις αναλήψεις. Την ίδια ώρα, οι σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων στην Κύπρο ζητούν αστυνομική προστασία, καθώς φοβούνται ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από πελάτες των οποίων οι καταθέσεις είτε «παγώνουν» είτε «κουρεύονται».

Χθες, ωστόσο, η εκπρόσωπος Tύπου της ΚΤΚ Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν περιορισμοί στις τράπεζες που θα ανοίξουν» και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ μάς έχει εξασφαλίσει ρευστότητα. Εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και έχει ανοίξει τη στρόφιγγα για την παροχή ρευστότητας με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κύπρο». Και κάλεσε τον κόσμο «να λειτουργήσει όπως και προηγουμένως και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Για τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει ότι «λόγω της αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για δύο ημέρες, δηλαδή Τρίτη και Τετάρτη, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις λειτουργικές πτυχές της συγχώνευσής τους».

Επίσης η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει κανονικά την παροχή ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, προς τις κυπριακές τράπεζες. Και ταυτόχρονα αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας του Eurogroup...

Κ. Τσαχάκης - Ε. Καραγεώργου
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: