25.3.13

Η επιτυχία της συμφωνίας για την Κύπρο εξαρτάται από την εφαρμογή της, λέει ο Μπαρόζο...



Αβεβαιότητα για το πότε θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε τη Δευτέρα ο... πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του», είπε.

«Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ' αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στόχος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί είναι η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της οικονομίας.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «πρέπει να επανεκκινήσει της οικονομία της, η οποία εννοείται ότι δεν θα είναι όπως παλιά, όπου όλα ήταν επικεντρωμένα στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Θα πρέπει, τόνισε, να βρει νέες πηγές, γιατί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Εξέφρασε την ελπίδα, εταιρείες άλλων κρατών μελών να επενδύσουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται τώρα στην Κύπρο.

«Δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Η πρόκληση, επισήμανε, είναι μικρή λόγω του μεγέθους της οικονομίας.

«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία, προκειμένου να στηρίξουμε τις ομάδες του πληθυσμού που θα πληγούν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μονόπλευρα με επαναφορά νέων μνημονίων αλλά να σκεφτούμε πώς θα στηρίξουμε την Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: