19.3.13

Πιο τρομακτικά σενάρια διαβλέπει η η αυστριακή υπουργός Οικονομικών...



Αν επέλθει επιπλέον καθυστέρηση (στη σχετική απόφαση της κυπριακής Βουλής), τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι αυτή η εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις, διότι θα υπάρξει τελικά το «κούρεμα» για τους πιστωτές, ή μια χρεοκοπία τραπεζών ή μια...
κρατική χρεοκοπία, «διευκρίνισε» η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Υπεραμυνόμενη των υπουργών της Ευρωζώνης απέναντι στις κατηγορίες ότι επιπόλαια κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των κύπριων καταθετών, ισχυρίστηκε πως η πρόταση προέβλεπε κλιμακωτή επιβάρυνση, «η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κύπρο», ενώ παραδέχθηκε, ότι αυτό το μέτρο επέφερε μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ Πρόσθεσε πως η Ευρωζώνη έχει θέσει ως στόχο να μην χρησιμοποιούνται τα χρήματα φορολογουμένων, όποτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι τράπεζες άλλων χωρών και ότι η Κύπρος αποτελεί, εξαιτίας του σχετικά μεγάλου τραπεζικού τομέα της, μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με την κ.Φέκτερ, εξετάστηκε μια διαγραφή χρέους κατά 38% για τους πιστωτές, όμως η πλειοψηφία των υπουργών προτίμησε αυτή την εφάπαξ εισφορά και η ίδια διερωτάται γιατί θα έπρεπε να ψηφίσει κατά του πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που οι Κύπριοι επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη λύση.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε ως «άδικη» την κριτική για παταγώδη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ισχυριζόμενη πως η ευρωπαϊκή κατάσταση είναι τώρα πιο σταθερή, καθώς έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί για τη διαχείριση κρίσεων. Πρόσθεσε ότι την αποτυχία της πολιτικής φέρει η κυπριακή πλευρά, καθώς οι Κύπριοι είχαν πιστέψει πως με ένα τραπεζικό τομέα και με δισεκατομμύρια από το εξωτερικό θα δημιουργούσαν ευημερία.

Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: