25.3.13

Διάγγελμα του Αναστασιάδη σε βαρύ πολιτικό κλίμα – Ζωντανή σύνδεση με το ΡΙΚ...

crimenet.gr
 Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας, σχετικά με την...
απόφαση που έλαβε τα ξημερώματα το Eurogroup.

Ζωντανη σύνδεση με το ΡΙΚ

Οι πρώτες αντιδράσεις για την συμφωνία ποικίλουν. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την απόφαση, ενώ το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αναστασιάδη, ζητώντας δημοψήφισμα.

Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου έκανε λόγο για «καινούρια ημέρα» που ξημέρωσε για την Κύπρο και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι νιώθει ταυτόχρονα «ανακούφιση και λύπη».

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».

«Προτάσσουμε», είπε ο κ. Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Ασοσιέτετ Πρες, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό, πρέπει να προετοιμαστεί η οικονομία της Κύπρου, για έξοδο από τον μηχανισμό και την τρόικα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε.

Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο, ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και «να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα, που οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση».

Σε ερώτηση πόσο θα είναι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πέραν των 100.000 ευρώ), ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η απόφαση προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα», που θα της επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση. Διευκρίνισε ότι το ποσοστό θα μετρηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι εάν η Βουλή ψήφιζε την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Κυριακή, ίσως η Λαiκή Τράπεζα να σωζόταν. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε, πριν τρεις εβδομάδες τη διακυβέρνηση του κράτους, και είχε να αντιμετωπίσει όσα κληρονόμησε και τα χειρότερα έγιναν τους τελευταίους 6 με 8 μήνες», σημείωσε ο κ. κασουλίδης.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την έρευνα της Alvarez & Marsal για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά και τους λόγους για τους οποίους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει να μη δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Θα πρέπει κάποια στιγμή ο διοικητής να δώσει το πόρισμα στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.

Η επιλογή μας, είπε ο κύριος Κυπριανού, «είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στη βάση αυτής της πρότασης και αρκέστηκε απλά να ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επίσης, κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της καταρχήν συμφωνίας για μνημόνιο, του Νοεμβρίου του 2012. Είπε ότι στήριξε αυτή του θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κ. Μερκέλ, αλλά τελικά διαπίστωσε «με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους φίλους του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Εξάλλου, η γραμματεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι επιμένει στις ακόλουθες θέσεις: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- τρόικας, κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall. Και τέλος, ζητά από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου, είπε πως "σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα, μια νέα εποχή για την χώρα μας και σίγουρα πρέπει να δούμε τη νέα τάξη πραγμάτων την οποία με αυτή την συμφωνία έχει επέλθει".

Πρέπει, δήλωσε, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, όμως θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα, που οι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: