25.3.13

Αυστραλία: Με αναφορές στην Κύπρο ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου...


Στη μεγάλη οικονομική δοκιμασία που διέρχεται η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, στάθηκε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, στην ομιλία της προς χιλιάδες ομογενείς του Σίδνεϊ, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
«Πονάμε, νοιαζόμαστε και...
σκεφτόμαστε η δοκιμασία αυτή σύντομα να αποτελεί παρελθόν» είπα η κ. Γκίλαρντ που ευχήθηκε ακόμα «ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο».

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάσθηκε με λαμπρότητα στο Σίδνεϊ, με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων Ελληνο-Αυστραλών, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Ο' Φάρελ και πολλοί άλλοι επίσημοι. Σημειώνεται πως μεταξύ των ομογενών αρκετοί ήταν που φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα κατά της τρόικας.

Στην ομιλία της η Αυστραλή πρωθυπουργός σημείωσε πως ο παππούς της πολέμησε στη Μακεδονία κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. «Πολέμησε για την ελευθερία στη γη της ελευθερίας» υπογράμμισε. Όπως είπε ο παππούς της Alexander McKenzie, πολέμησε στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1916, ως μέλος του Βρετανικού Ιππικού Σώματος. Είχε κλείσει τα 15 του χρόνια τότε, αλλά είχε δηλώσει στο Βρετανικό στρατό ότι ήταν 19 ετών. Στην Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων της Αντάντ, τις οποίες αποτελούσαν στρατεύματα της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, και Ρωσίας.

Στο μήνυμά της η κ. Γκίλανρτ τόνισε μεταξύ άλλων:

Σήμερα τιμούμε τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς επίσης και όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, ως χώρα η οποία αντιστάθηκε σε πάρα πολλές προκλήσεις, χωρίς να πτοηθεί ποτέ το ηθικό της.

Τώρα, το 2013, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες καταστάσεις, είμαι βέβαιη όμως ότι η περηφάνεια των Ελλήνων και η στωικότητά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες μελλοντικά.

Ως ηγέτιδα της Αυστραλίας, αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αλλαγή και ζωντάνια αυτής της χώρας που όλοι αγαπάμε. Το σχήμα της σύγχρονης Αυστραλίας, θα ήταν ανύπαρκτο χωρίς την συνεισφορά των Ελλήνων. Είμαστε ένα καλύτερο, πλουσιότερο έθνος εξαιτίας της δικής σας προσφοράς.

Γιορτάζω, λοιπόν, μαζί σας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Είμαστε φίλοι σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, σε καλούς και χαλεπούς καιρούς. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και την ίδια αλληλοεκτίμηση. Τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει το πνεύμα της καλής θέλησης που μας δένει τόσο στενά.

Εκ μέρους του έθνους μας, απευθύνω τις θερμότερες ευχές στην κυβέρνηση και το λαόν της Ελλάδας, στην ελληνο αυστραλιανή κοινωνία και στην ελληνική διασπορά απανταχού της γης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ζήτω η Ελλάς - Ζήτω η Ελευθερία!».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δαφαράνος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Δαφαράνος κ.α.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μάρτιν Πλέις και στη συνέχεια πολυάριθμές μαθήτριες και μαθητές παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους του Σίδνεϊ για να καταλήξουν στο Ντομέν Παρκ, όπου ακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα και οι ομιλίες.

Πάνδημη η παρέλαση στο Τορόντο
Πάνδημη ήταν η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όπου χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά και φωνάζοντας συνθήματα «Ζήτω η Ελλάδα». «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Κύπρος».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος δήλωσε ότι το πλήθος και το πάθος των Ελλήνων του Τορόντο ήταν ανυπέρβλητο σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές του έθνους.

Στην παρέλαση συμμετείχαν νέοι από τους φοιτητικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους και τα Ελληνικά σχολεία. Η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη και γεμάτη θέρμη, καθώς οι Ελληνες του Τορόντο γιόρτασαν την επέτειο της Επανάστασης 21, ενώ εκατοντάδες παρατηρητές πλημμύρισαν τα πεζοδρόμια.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου εψάλη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων του 1821 από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο της Μητρόπολης Τορόντο. 'Ολοι οι περευρισκόμενοι κατέληξαν στην Παμμακεδονική Ενωση για την παραδοσιακή δεξίωση.

Σημειώνεται ότι, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το γκαλά της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, στο οποίο παραβρέθηκε η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός Κάθλιν Γουίν τιμώντας, με την παρουσία της, τον Ελληνισμό του Τορόντο και την ιστορία του.

Η νέα πρωθυπουργός του Οντάριο στο μήνυμά της για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας τόνισε πως οι Ελληνες στο Οντάριο έδειξαν τις αρετές των προγόνων τους, κουράγιο, δύναμη, επιμονή κατορθώνοντας να εμπλουτίσουν τη ζωή του τόπου με τη μετανάστευσή της. Η πρωθυπουργός του Οντάριο έκλεισε το μήνυμά της στα ελληνικά με το σύνθημα: «Ζήτω η Ελλάς!»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: