28.3.13

Ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι όλες οι τράπεζες της Κύπρου...


Ανοίγουν σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες έμειναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogrup κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Σε ...
όλες τις τράπεζες, για ευνόητους λόγους, θα ληφθούν αυστηρά αστυνομικά μέτρα για αποφυγή επεισοδίων και προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.

Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές.

Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι το διάταγμα έτυχε χθες νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία και για καθαρά νομοτεχνικούς λόγους θα έχει ισχύ επτά ημερών.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπισθούν οι πρώτες ημέρες και να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα συζητηθεί σε ειδικές συνεδριάσεις, που θα πραγματοποιήσουν οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, για ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης του κυπριακού λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ομογένειας, η οποία όπως του ανέφερε, επαγρυπνεί για την παρούσα δύσκολη κατάσταση που ταλανίζει την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση ηγετικών στελεχών Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών οργανώσεων στις 3 Απριλίου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει στις επτά απόψε και η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων της Βρετανίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων και άλλων επιφανών στελεχών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους βοήθειας προς την Κύπρο καθώς και το ενδεχόμενο επενδύσεων στο νησί.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: