18.3.13

Ζευγάρι ομογενών ηλικιωμένων ομογενών "γλίτωσε" από δάνειο $1,2 εκατ.


Ο Στιβ και η Ίρις Καραμήχου από το Σίδνεϊ κατάφεραν να σώσουν το σπίτι τους από κατάσχεση καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αποφάσισε ότι το δάνειο του $1,2 εκατ. που είχαν επισυνάψει με την τράπεζα Bendigo Adelaide Bank το 2007 ήταν «άδικο», σύμφωνα με το νόμο και η...
τράπεζα πρέπει να το ακυρώσει.
Το ηλικιωμένο ζευγάρι που κοντεύει τα 80 του χρόνια και πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας, έκανε μήνυση στην τράπεζα, γιατί μετά από την ανικανότητά τους να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου, η Bendigo Adelaide Bank τους έστειλε εξώδικο για κατάσχεση.

Ο Στιβ και η Ίρις είχαν ένα μικρό καφέ και το δάνειο του $1,2 εκατ. το πήραν προκειμένου να το επενδύσουν στην επιχείρησή τους.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε το γεγονός ότι οι ομογενείς δεν γνώριζαν καλά αγγλικά, ήταν μεγάλοι σε ηλικία και είπε ότι η τράπεζα δεν θα έπρεπε να τους δώσει το δάνειο.

«Η χορήγηση ενός 25ετούς διαρκείας δανείου τέτοιου ύψους, σε ένα ζευγάρι ανθρώπων που βρίσκεται στη δύση της ζωής του είναι λάθος της τράπεζας. Και δεν ευθύνεται το ζεύγος Καραμήχου που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις αποπληρωμές, αλλά η τράπεζα που το χορήγησε» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μάικλ Πέμπροκ.
Ο δικαστής πρόσθεσε ότι η τράπεζα χορήγησε το δάνειο, επιδεικνύοντας μεγάλη ανευθυνότητα, καθώς στηρίχθηκε σε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη και χωρίς βάσιμες αποδείξεις εκτίμηση του καφέ του ζεύγους Καραμήχου, το οποίο είχαν υπόψη τους να πουλήσουν κάποια στιγμή για να ξεχρεώσουν το δάνειο.
Ο Στιβ και η Ίρις Καραμήχου δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση.

Το ζευγάρι των ηλικιωμένων ομογενών θα είχε καταλήξει στο δρόμο αν δεν ζητούσε τη βοήθεια του οργανισμού Unhappy Banking, ο οποίος και κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό τους.

Μετά το τέλος της δίκης, ο Τζεφ Σάνον, εμπνευστής του οργανισμού Unhappy Βanking, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει πόσο η ασυδοσία και ανευθυνότητα των τραπεζών αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Εκπρόσωπος της τράπεζας μετά την ανάγνωση της απόφασης, δήλωσε ότι η τράπεζα διερευνά τις επιλογές που έχει και θα δράσει ανάλογα...
 http://www.neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: