28.3.13

Ανάσα 12 δισ. από τον τουρισμό...

Οι τουριστικοί πράκτορες επιμένουν στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην ουσιαστική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ...
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Αντοχές επιδεικνύει η «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός. Οι προκρατήσεις εμφανίζονται...
αυξημένες 15-20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους τουριστικούς πράκτορες να υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα αποκαθιστά σταδιακά τη φήμη της. Ετσι, το 2013 τα στοιχεία συνηγορούν ότι όχι μόνο θα φτάσουμε, αλλά ίσως και θα ξεπεράσουμε τα 17 εκατομμύρια επισκέπτες και τα 12 δισ. ευρώ σε έσοδα.

Στον τομέα της κρουαζιέρας, φέτος οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα περσινά 5,5 εκατομμύρια Στον τομέα της κρουαζιέρας, φέτος οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα περσινά 5,5 εκατομμύρια Τα ανωτέρω υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, στη γενική συνέλευση του συνδέσμου των τουριστικών πρακτόρων (ΗΑΤΤΑ). Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποκτά επιπρόσθετη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τουρισμός αποτελεί «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, καθώς αντιστοιχεί στο 18-20% του ΑΕΠ και στο 20% των θέσεων εργασίας.

Επικρίσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Γιώργος Τελώνης, αν και στην αρχή της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι «η κινητοποίηση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα από τους συναρμόδιους φορείς βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της χώρας», στη συνέχεια στάθηκε επικριτικός απέναντι στην πολιτεία για σειρά ζητημάτων, όπως είναι:

* Η μη μείωση του ΦΠΑ, τόσο στην εστίαση όσο και στο σύνολο των συστατικών στοιχείων του τουριστικού πακέτου, περιλαμβανομένης της μεταφοράς. «Αν θέλουμε ανταγωνιστικό τουρισμό, αν θέλει η Ευρώπη την ανάκαμψη της οικονομίας μας, πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ενδεικτικά.

* Η μη ικανοποιητική απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ κινούνται σε μια πεπερασμένη λογική, αντιγράφοντας αποτυχημένα μοντέλα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα προγράμματα ειδικών ή εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Για παράδειγμα, πρόγραμμα αθλητικού τουρισμού, που ετοιμάζεται, μοιράζει πόρους μέχρι και σε καταστήματα αθλητικών ειδών!» υποστήριξε ο κ. Τελώνης.

* Η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί και των μισθωμένων οχημάτων είναι προσχηματική. Οπως τόνισε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, «πάγιο αίτημά μας εδώ και πολλά χρόνια ήταν η θεσμοθέτηση της δυνατότητας προμήθειας mini van και οχημάτων 4x4, προκειμένου να αποτελέσουν εργαλείο της δουλειάς μας. Η νομοθετική διάταξη, όπως υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, είναι λανθασμένη και τελικά, αν δεν τροποποιηθεί, θα παραμείνει απλώς στα χαρτιά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ.

Η κρουαζιέρα

Σημαντική ώθηση στον τουρισμό θα δώσει ο τομέας της κρουαζιέρας, ο οποίος το 2012 ενισχύθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά λιμάνια επισκέφτηκαν πέρσι 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, αυξημένοι κατά 5% σε σχέση με το 2010. Για το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση, δεδομένης της άρσης των νομοθετικών εμποδίων, αλλά και της πιο «επιθετικής» εμπορικής πολιτικής των λιμένων...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: