19.3.13

Ετοιμάζουν «εκπτώσεις» έως 100 ευρώ στο χαράτσι...


tokarfi.gr
«Φόρμουλα» αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να γίνει πιο ήπιο το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο...
υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις κατά την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013.

Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το εύρος των κινήσεων αυτών εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Προσθέτουν πως θα μπορούσε να εξεταστεί μία μείωση των συντελεστών επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ, με το σκεπτικό ότι τα συνολικά έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο είναι υψηλότερα από αυτά που προβλεπόταν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τον υπό σχεδιασμό ενιαίο φόρο ακινήτων που τελικά θα τεθεί σε ισχύ το 2014.

Τα ετήσια έσοδα από το «χαράτσι» υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο οποίο είχε καταλήξει η τρικομματική επιτροπή) στα 2,1 με 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν, είναι δυνατόν το ΕΕΤΗΔΕ να γίνει... ελαφρύτερο κατά 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα εισπραχθούν στην ώρα τους εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι το τελευταίο ευρώ ο ΦΑΠ του 2011 και ο ΦΑΠ του 2012.

Μέχρι στιγμής όμως τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους φόρους δεν έχουν ταχυδρομηθεί. Εκτιμάται ότι η αποστολή τους θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο λίγες ημέρες μετά το Πάσχα.

Παράλληλα, εφόσον δεν θα τεθεί από εφέτος σε ισχύ ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων (υπό κανονικές συνθήκες θα αντικαθιστούσε τόσο το ΕΕΤΗΔΕ όσο και τον ΦΑΠ), οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΑΠ για το 2013 ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ομως με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013 να αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους.

Λιγότερο «αλμυρός» ο ενιαίος φόρος

Σημαντικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα έφερνε η θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, η εφαρμογή του οποίου πάει πλέον για το 2014. Οπως προκύπτει και από ενδεικτικά παραδείγματα, το ΕΕΤΗΔΕ είναι πιο «τσουχτερό» από τον σχεδιαζόμενο νέο φόρο.

Ο υπολογισμός του φόρου στα παραδείγματα γίνεται με βάση το βασικό σενάριο για τον ενιαίο φόρο που προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστή κλίμακας 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.000-100.000 ευρώ και 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: