2.2.13

WSJ: «Σπάσιμο» της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση...


Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να σπάσει την ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζει η Wall Street Journal. Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της χώρας υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και τη δημιουργία μιας…

«μικρής ΔΕΗ» με στόχο το 1/3 περίπου τη περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για την «συρρικνωμένη» πλέον μητρική εταιρεία.

Το σχέδιο είναι «υπό εξέταση», σύμφωνα με ένα αξιωματούχο και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Θεωρητικά με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο 1,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι το νέο μικρότερο σχήμα θα έχει αξία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές ποσό ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν δεν καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι με το σχέδιο αυτό θα καλυφθούν και οι απαιτήσεις της ΕΕ για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κατά τα οριζόμενα από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως σημειώνει η WSJ, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας παρά τις προσπάθειες να μπουν ιδιώτες επενδυτές της αγορά ενέργειας.

Προηγούμενες προσπάθειες διάσπασης της ΔΕΗ, όπως ο διαχωρισμός, για παράδειγμα, των οργανικών δραστηριοτήτων απέβησαν άκαρπες. Ενας από τους λόγους, γράφει η WSJ, είναι οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο η κυβέρνηση εισηγείται μια πολύ ποιο προωθημένη αναμόρφωση. Προβλέπεται η δημιουργία μιας «μινιατούρας» της ΔΕΗ που θα πάρει υπό τον έλεγχο της assets που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρεία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως την ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

«’Σπάζοντας’ την ΔΕΗ δημιουργείς αυτόματα ένα παίκτη που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τη σημερινή εταιρεία», υποστηρίζει αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αυτό δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης αλλά και το πρόβλημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: