6.2.13

Βόμβες Task Force για Καλλικράτη, αξιολόγηση στους δήμους και χωματερές...



Τα... μαντάτα που έφεραν στη Θεσσαλονίκη ο Χορστ Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής του γραφείου της Task Force στην Αθήνα, Ζορζέτα Λάλη
Του Δημήτρη Κούρου

Ο «Καλλικράτης» είναι ημιτελής και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πολιτική βούληση να τον αλλάξει. Αρχίζει η...
αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού σε δέκα δήμους της χώρας πιλοτικά και θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Και εντός του μηνός έρχεται βαριά καμπάνα από την ΕΕ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, με «διπλά» πρόστιμα που θα πρέπει να τα πληρώσουν οι δήμοι, δηλαδή οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών!!!

Μπορεί ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, να συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά οι ειδήσεις βγήκαν από τη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Και τι δεν είπαν ο κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής του γραφείου της Task Force στην Αθήνα, Ζορζέτα Λάλη...

Προτού τοποθετηθούν τα μέλη της Task Force, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, τους έδωσε μια εικόνα των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργούνται κυρίως λόγω των μνημονίων. «Με τα τελευταία μέτρα σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούμαστε σε μια σοβιετικού τύπου αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι δήμοι σε κρατικές υπηρεσίες», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Καλλικράτης

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναγνώρισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι «ένα ημιτελές σχέδιο». «Προσωπικά δεν έχω αποτιμήσει και δεν αισθάνομαι ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κάνει ούτε ένα βήμα για να δώσει στους ΟΤΑ την αυτονομία και τους πόρους (όπως γίνεται στην ΕΕ), προκειμένου ο Καλλικράτης να οδηγήσει σε ευέλικτες πρακτικές που είναι επιθυμητές. Θα έλεγα ότι πρόκειται για θέμα θεμελιώδους πολιτικής. Δε βλέπω να υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγή του Καλλικράτη», είπε ο αξιωματούχος, αφήνοντας εμβρόντητα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ.

Άρχισε από τους δήμους η αξιολόγηση

Η κ. Λάλη πήρε το λόγο και επισήμανε ότι υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» (ένα σχέδιο) για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, στην υλοποίηση του οποίου προχωρά η Ομάδα Δράσης.
Για την υλοποίηση του σχεδίου επιλέχθηκαν πιλοτικά δέκα δήμοι σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, των οποίων οι υπηρεσίες θα αξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μετά το Μάρτιο, όπως είπε η κ. Λάλη, θα τρέξουν οι κατά τόπους ομάδες εργασίας για την αξιολόγηση κι από το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα αρχίσει και η αξιολόγηση των υπαλλήλων, ώστε να διαπιστωθούν οι υπηρεσίες με υπεράριθμους, με κενά, πόσα άτομα εργάζονται ανά υπηρεσία και πόσα θα έπρεπε να εργάζονται, που δε χρειάζεται προσωπικό και που υπάρχουν ελλείψεις κτλ.

«Το κομμάτι αξιολόγησης του προσωπικού θα ακολουθήσει θα πρέπει να γίνει όταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίσει μια πολιτική αξιολόγησης του προσωπικού γενική για όλο το δημόσιο. Δε θα γίνει κάτι συγκεκριμένο για τους ΟΤΑ που δε θα γίνει στους υπόλοιπους επομένως περιμένουμε γύρω στο καλοκαίρι τη μέθοδο και την απόφαση που θα ληφθεί για την αξιολόγηση του προσωπικού. Αρχίζουμε όμως να δουλεύουμε τις δομές. Ίσως σας ενδιαφέρει να ξέρετε ότι αντίθετα από αυτό που συμβαίνει στα υπουργεία δεν πρόκειται να έρθει κάποιος αξιολογητής στους δήμους να δει πως λειτουργούν. Αυτό που θα κάνουμε είναι να πάρουμε τους δέκα δήμους σαν πιλοτικούς και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πρότυπα οργανογραμμάτων να προσδιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζεται ένας δήμος για κάθε υπηρεσία του το ελάχιστον ή το μέσον όρο ανά υπηρεσία. Αφού γίνουν αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν από την ΚΕΔΕ και από όλους εσάς. Είστε άλλωστε οι μόνοι που μπορούν να εφαρμόσετε αυτές τις αλλαγές και ελπίζουμε ότι αφού συμφωνήσετε σε ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν θα υπάρξει μια υποστήριξη την οποία προβλέπει η πρόσκληση 64 για την εφαρμογή του Καλλικράτη για τον κάθε ένα από εσάς για να υλοποιήσετε τις αλλαγές αυτές που θα έχει συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λάλη.

Χωματερές

Η κ. Λάλη μάλιστα προετοίμασε τα μέλη της ΠΕΔΚΜ για τα υπέρογκα πρόστιμα που θα έρθουν για τη χώρα και θα πρέπει να τα πληρώσουν οι δήμοι για τις παράνομες χωματερές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ακόμη και σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 396 παράνομες χωματερές. Από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ δόθηκαν τα χρήματα για την αποκατάσταση χωματερών, τόνισε, αλλά τα έργα δεν έχουν τελειώσει. Και προειδοποίησε: «Αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα θα ζητηθούν τα χρήματα πίσω».

Το πιο τρομακτικό όμως είναι ότι μετά την καταδίκη της χώρας για τη λειτουργία περισσότερων από 2.000 παράνομων χωματερών στο παρελθόν (τα πρόστιμα πάγωσαν λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας), έρχονται και πρόστιμα για τις 390...

Μας περιμένουν διπλά πρόστιμα και για τις παλιές χωματερές που δεν αποκαταστάθηκαν και για τις νέες, είπε η κ. Λάλη. Η σχετική απόφαση από την ΕΕ θα ληφθεί εντός του Φεβρουαρίου και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν στους δήμους, οι οποίοι αναγκαστικά (λόγω των οικονομικών τους) θα τα μετακυλήσουν εν μέσω κρίσης στους δημότες!

«Δυστυχώς, δεν μπορεί να σταματήσει τίποτα την απόφαση αυτή. Ίσως μόνο μια γενναία πολιτική παρέμβαση να τη σταματούσε. Η απόφαση θα είναι καταδικαστική για τη χώρα και το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Κάνετε κάτι γρήγορα. Μην ανοίγετε νέες χωματερές. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για νέες χωματερές και αυτό έχει εξοργίσει την Κομισιόν. Το μέγεθος της χρηματικής ποινής θα είναι τρομακτικό», επισήμανε η κ. Λάλη απευθυνόμενη στους δημάρχους.

«Ο Χορστ Ράιχενμπαχ», συνέχισε, «έκανε ότι μπορούσε εδώ και ενάμισι χρόνο για να μην ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Επί της ουσίας ήταν να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2011 όταν φτάσαμε εμείς στην Αθήνα και από τότε με συνεχή προγράμματα δράσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος καταφέραμε για ορισμένο χρόνο να αναστείλουμε τη λήψη αυτής της απόφασης. Αλλά αισθανόμαστε ότι επίκειται αυτή η απόφαση ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει εκτός ίσως από υψηλότατες πολιτικές παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι καταδικαστικό γιατί δεν θα έχουν κλείσει 396 χωματερές στον ενάμισι με δύο χρόνια που θα αποφασίσει το δικαστήριο οπότε το δικαστήριο δε θα έχει λόγο να αθωώσει την Ελλάδα. Προδιαγράφεται ένα δράμα. Αυτό που λένε οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι ότι ξέρουμε πως είναι δύσκολο να κλείσουν οι άλλες τουλάχιστον να μην άνοιγαν οι άλλες να είχαμε μόνο τις 396... Έχουν συνεχείς καταγγελίες από κατοίκους για νέες παράνομες χωματερές επομένως η υπομονή τους αρχίζει να εξαντλείται και εμείς δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε πια»...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: