13.2.13

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τον αγωγό TAP...


Παρουσία του Αντ. Σαμαρά, έπεσαν σήμερα οι υπογραφές στην τριμερή διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του Αδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).
η συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρός και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Αλβανίας, Edmond Haxhinasto, και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας, Corrado Passera. Παρών ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με τις ομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού και των τριών υπουργών, οι οποίες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι θα είναι πολλά τα ωφέλη για τις χώρες που θα στηρίξουν τον αγωγό, εφόσον υλοποιηθεί η κατασκευή του.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και τόνισε ότι μπορεί ο νέος αγωγός να είναι η αφορμή να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας στην Ιταλία, με σκοπό την τροφοδοσία της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: