12.2.13

Εκβιασμοί Eurogroup, «αλάρμ» από Moody's και G-20...

Στην πρέσα των εκβιασμών παραμένει η Ελλάδα μετά την εκ νέου αναβολή που πήρε η εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου στο Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα η... Moody’s χτυπά «καμπανάκια» για την παγκόσμια οικονομία που «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθοδικούς κινδύνους», ενώ οι προετοιμασίες για το G20 που ξεκινά την Παρασκευή εντείνουν τις διαμάχες στο G7 καθώς οξύνεται ο πόλεμος μεταξύ κρατών στα χαρακώματα των νομισματικών ισοτιμιών με επίκεντρο το ευρώ που διχάζει Γερμανία και Γαλλία.
Οι αποφάσεις για τη δόση δεν αναμένεται να ανατραπούν ανέφεραν όλες οι πλευρές στο Eurogroup και το τελικό «ok» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την εξεύρεση λύσης για την Κύπρο πάνε προς το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Η αναβολή συνδέεται και με την κατάσταση έντονης πολιτικής αστάθειας που διαμορφώνεται στο τόξο Αθήνα, Μαδρίτη, Ρώμη.

Η αναμονή για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία σε λιγότερο από δυο εβδομάδες (24-25/2) φρενάρει τις διαδικασίες, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη με τεράστιο χρέος (κοντά 2 τρισ. ευρώ, υπερ-6πλάσιο του ελληνικού) βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών.

Το «τοξικό» σκάνδαλο της αρχαιότερης τράπεζας Monte Dei Paschi, από τη Σιένα, προκαλεί πολιτικό σεισμό εν όψει εκλογών (24-25/2), σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση Ραχόι καταρρέει δημοσκοπικά εγκλωβισμένη σε «τσουνάμι» σκανδάλων δωροδοκίας με μεγαλοεπιχειρηματίες της φούσκας των ακινήτων. Όταν στην Ελλάδα εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αναταράξεις στις Συμπληγάδες της κρίσης και των απεργιών.

Μέρκελ-Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής Μέρκελ-Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής Η Ισπανία την Τρίτη δανείστηκε 5,6 δισ. ευρώ σε δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων έντοκων γραμματίων, ξεπερνώντας το στόχο των 4,5 δισ. ευρώ. Αλλά για τα μακροπρόσθεσμα ομόλογα έκλεισε με υψηλότερο επιτόκιο, καθώς «τσιμπούν» πλέον οι αποδόσεις στην ευρω-περιφέρεια.

Την ίδια ώρα πέφτουν τα κέρδη του γερμανικού μεταλλευτικού κολοσσού ThyssenKrupp, προκαλώντας ρίγη στη Μέρκελ και στην ΕΚΤ για τη μόλυνση... προς Βορρά.

Επίσημες εξηγήσεις από το ΔΝΤ, για το περιβόητο λάθος στον πολλαπλασιαστή του προγράμματος και τις επιπτώσεις του, φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους εταίρους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και για την πορεία των «μεταρρυθμίσεων προσαρμογής». Αλλά υπό αυτό το κλίμα εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, ακόμη δεν πήρε το τελικό «οκ» για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ παρά τους όρκους πίστης πιστής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, τόνισε ότι το Eurogroup εργάζεται για να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο, όμως δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από το Μάρτιο. Ο Ντάισελμπουμ είπε ακόμη ότι το σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM παραμένει στην ατζέντα.

"Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα" υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup πρσθέτοντας ότι το "ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο" .

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Επιτροπής Όλι Ρεν διέψευσε κατηγορηματικά βρετανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβαρυνθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, δηλαδή όλοι εκείνοι όσοι έχουν καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς και οι κάτοχοι ομολόγων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι στη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 4ης Μαρτίου θα συζητηθεί λεπτομερώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Κύπρο.

Προειδοποιήσεις από Moody's

Οι εξελίξεις γίνονται σε δυσμενές κλίμα για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητος Moody’s που εκτιμά ότι «εξακολουθούν να υφίστανται καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

GEORGES GOBET / AFP GEORGES GOBET / AFP Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ για το G-8 γύρω στο 1,4% για το 2013, δηλαδή, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, εξαιτίας των τελευταίων αδύναμων στοιχείων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ευρωζώνη για να συντονιστεί η συναλλαγματικής πολιτική του κοινού νομίσματος και δήλωσε ότι η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη είναι πραγματική και ανησυχητική. Εκτίμησε ότι χρειάζεται συντονισμός οικονομικών πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης, ότι χρειάζεται συντονισμένη πρωτοβουλία από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ώστε να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία του ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στην επερχόμενη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των κρατών μελών του ομίλου G20 (15-16/2). Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας (Weidmann) δήλωσε χθες ότι το ευρώ δεν είναι σημαντικά υπερτιμημένο και ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την αποδυνάμωσή του.

Ο επικεφαλής του ESM (Regling) δήλωσε ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να αναλαμβάνει την υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

ΗΠΑ - Βρετανία

Ολάντ, Μέρκελ,Σουλτς κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ολάντ, Μέρκελ,Σουλτς κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Η Tz. Γιέλιν, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ (Fed) εκτιμά ότι η Fed ενδεχομένως διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς πλησίον του 0%, ακόμα και αφότου έχει επιτευχθεί ο στόχος για σημαντική υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, καθρεφτίζοντας την αβεβαιότητα που ταλανίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και την ανάγκη να λειτουργεί διασωληνωμένη με τα "πιεστήρια" του δολαρίου.

Η στερλίνα σημείωσε δραματική πτώση 60 pips έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών λόγω δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph, αναφέρει σχόλιο της FXCM. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι στην 3μηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό (που ανακοινώνεται τη Τετάρτη) η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει την πρόβλεψή της πάνω από το 2% έως το 2015, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Η Telegraph προβλέπει απαισιόδοξες δηλώσεις από τη BoE στην εν λόγω έκθεση παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό. Η χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα έρθει σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της King, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ήπια ανάκαμψη στη Βρετανία.

Όλα αυτά εντείνουν ξανά τις διαμάχες στις ευρω-κορυφές παίζοντας το «μουτζούρη» με το κόστος των διασώσεων και ποια κράτη, ποιες τράπεζες θα το επωμιστούν, ξεφεύγοντας με «ντρίπλες» για να κερδίζουν, όλοι, κάποιο χρόνο, μπροστά στα διαδοχικά αδιέξοδα.

G20 στη Μόσχα

Η κίνηση του ευρω/δολ. μετά την ανακοίνωση του G7 Η κίνηση του ευρω/δολ. μετά την ανακοίνωση του G7 Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του ομίλου G20 (14-16/2) στη Μόσχα, αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank, όπου αναμένονται αποφάσεις για την κρίση, τις τράπεζες και τα νομίσματα.

Το ιστορικό κοινό ανακοινωθέν τον Απρίλιο του 2009 στη σύνοδο κορυφής της "αφρόκρεμας του G20 στο Λονδίνο που αποφάσισε από κοινού τη μεγαλύτερη στην ιστορία κρατική παρέμβαση (16 τρισ. δολ.) ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα μιας Μεγάλης Υφεσης... αλά 1930, δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, όσο εντείνοτναι οι διαμάχεις και η αβεβαιότητα στην παγκόσμαι οικονομία που δείχνει να μην έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες 5 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξέδωσαν την Τρίτη κοινό ανακοινωθέν στο G7, το οποίο απορρίπτεται η εφαρμογή πολιτικών ανταγωνιστικής υποτίμησης στις αγορές συναλλάγματος.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: