14.2.13

Διατροφικό σκάνδαλο: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι DNA ξεκινούν στην ΕΕ...



Η ΕΕ συνιστά στα μέλη της να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους DNA σε επεξεργασμένο βόειο κρέας, προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν ίχνη κρέατος αλόγου, για τρεις μήνες από την 1η Μαρτίου. Αυτό...
δήλωσε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία, Τόνιο Μποργκ, ύστερα από σύσκεψη υπουργών Αγροτικής ανάπτυξης χωρών της ΕΕ και αρμόδιων για διατροφικά θέματα, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.



Στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα γεύματα, εκτιμάται ότι εμπλέκονται ήδη 16 χώρες. Ο Μποργκ δήλωσε επίσης ότι αν οι χώρες εντοπίσουν κρέας αλόγου, να εξετάζουν αν σε αυτό υπάρχουν ίχνη φαινυβουλταζόνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων. Πρόσθεσε ότι έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων θα γίνει μετά από 30 ημέρες, αλλά οι δοκιμές θα συνεχιστούν για τρεις μήνες.

«Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα που χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβνεϊ. «Πρόκεται για κάποιον στη διατροφική αλυσίδα που πουλάει κρέας αλόγου ως βόειο και κερδίζει χρήματα με δόλιο τρόπο», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο ανέγειρε ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού της βιομηχανίας κρέατος στην Ευρώπη, ενώ μια σειρά από αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν αποσύρει τα κατεψυγμένα γεύματα κρέατος.

Πηγή: BBC/enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: