10.2.13

Το ελληνικό δράμα της κας Αγγελοπούλου...



Εν μέσω του δράματος που ζει ο ελληνικός λαός εδώ και τρία χρόνια, η Γιάννα Αγγελοπούλου διάλεξε να επανεμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή, για να περιγράψει το δικό της... δράμα! Που, όπως μας πληροφορούν οι μυημένοι, αφορά «τη...

ζωή, τον έρωτα και την ολυμπιακή προσπάθεια μιας γυναίκας να φέρει δόξα στην πατρίδα της».

«My Greek Drama». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της, που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από το Amazon, με τιμή πώλησης 29,65 δολάρια (19,90 ευρώ). Είναι τυχαίος, άραγε, ο τίτλος; Και κυρίως, είναι τυχαία η χρονική στιγμή που η «ιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων» επιχειρεί μια τόσο απρόσμενη επιστροφή;

Τα περιεχόμενα του πονήματος, έτσι όπως διοχετεύονται από το Amazon, δεν λένε πάρα πολλά. Σίγουρα όμως ούτε και λίγα, ειδικά για όσους είχαν παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της συγγραφέως, από τα πρώτα στάδια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι το -υποτίθεται θριαμβευτικό- φινάλε τους.

«Η ζωή της -γράφει σε τρίτο πρόσωπο μέσω του εκδοτικού της οίκου- μοιάζει με την ιστορία της Σταχτοπούτας» και αμέσως μετά προχωράει σε μια... συγκλονιστική περιγραφή:

«Απολαμβάνοντας τη μοναξιά των VIP καθισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Γιάννα Αγγελοπούλου άρχισε να χορεύει. Ο κόσμος είχε έντονες αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να οργανώσει με επιτυχία αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Εκείνη χόρευε και γιόρταζε για τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, που τελικά κέρδισαν αυτό το δύσκολο στοίχημα. Η προσπάθεια αυτή έδειχνε πως από όλο αυτό το "στοίχημα" μια νέα Ελλάδα θα προκύψει, μια Ελλάδα αντάξια της κληρονομιάς της. Δεν μπορούσε να φανταστεί όμως (σ.σ. η Γιάννα) ότι, λίγα χρόνια μετά, η χώρα της θα εγκατέλειπε τα μαθήματα του Ολυμπιακού Πνεύματος και θα γινόταν θύμα μιας πρωτοφανούς οικονομικοπολιτικής κρίσης, που θα έφτανε να απειλήσει ακόμα και τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Μάλιστα... το νόημα νομίζω ότι είναι σαφές: Εγώ πέτυχα το ακατόρθωτο, θέλει να πει η Γιάννα Αγγελοπούλου, και μετά ήλθαν οι πολιτικοί και τα έκαναν σαν τη μούρη τους. Πράγμα που θαυμάσια θα μπορούσε να ισοδυναμεί με προτροπή προς τον ελληνικό λαό (και ίσως όχι μόνο προς αυτόν...) να τη φέρει πίσω για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει.

Γι' αυτό ίσως και δεν διστάζει να προχωρήσει σε αναφορές που ενδεχομένως παραπέμπουν μέχρι και στον Ελευθέριο Βενιζέλο! «Το My Greek Drama -διαβάζουμε- αιχμαλωτίζει τη διακαή φιλοδοξία ενός επαναστατημένου κοριτσιού από την Κρήτη, που άναψε τη "δάδα" των Ολυμπιακών. Η ιστορία της έρχεται να αφυπνίσει τον ελληνικό λαό και κάθε άνθρωπο που παλεύει για να αλλάξει τον κόσμο».

Είναι τελικά αυτό που φαίνεται, ή απλά 8,5 χρόνια «στην απ' έξω» έκαναν την ολυμπιακή μας ηγέτιδα να επαναστατήσει, πραγματικά αυτή τη φορά; Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην προσέξει κάποιες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, που ενδεχομένως να παίζουν ανασταλτικό ρόλο στις όποιες προθέσεις της.

Βέβαια με τη λέξη «Drama» είναι πιθανόν ότι η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρεται στη δράση και την υποτιθέμενη προσφορά της προς τον ελληνικό λαό και όχι σε κάποια προσωπική ελληνική τραγωδία της. Ομως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Και ειδικά τέτοιες ώρες.

Γιατί όταν ο Ελληνας βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας, είναι τουλάχιστον ατυχές (αν όχι επιπόλαιο και αλαζονικό) να έρχεται η Γιάννα Αγγελοπούλου να του μιλήσει για το δικό της Drama. Οποιο τελικά και αν είναι αυτό...

Σ.σ. Ο πίνακας με την εξέλιξη του ελληνικού χρέους λέει ότι στην τετραετία 2000-2004 το χρέος αυξήθηκε κατά 44%! Και στην αμέσως επόμενη (2004-2008), όταν άρχισαν να συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά 48%! Για να ξέρουμε τι λέμε, δηλαδή.


Φίλιππος Συρίγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: