15.2.13

Η μεγάλη μέρα του Αχελώου...

Η ώρα του Αχελώου είναι και πάλι σήμερα, καθώς συνέρχεται σε ολομέλεια το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφανθεί για το επίμαχο ζήτημα. Ενώ ο...
περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε παρέμβαση για το θέμα - προφορική αλλά και γραπτή - και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντας και  τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την ευόδωση του θέματος.

Τυπικά το Συμβούλιο καλείται να λάβει απόφαση σε σχέση με την προσφυγή που είχαν κάνει οικολογικές οργανώσεις και η πρώην Νομαρχιακή Αρχή της Αιτωλοακαρνανίας κατά διοικητικής πράξης της 14/9/2006 για τη συνέχιση των εργασιών και την αποπεράτωση του φράγματος της Συκιάς. Και λέμε «τυπικά» διότι, καθώς επί της ουσίας οι διαφωνούντες δεν μπορούσαν να προσβάλουν τον λεγόμενο «νόμο Σουφλιά» που είναι νόμος του κράτους, ακολουθώντας την πρακτική των «καθυστερήσεων» προσέβαλαν επί μέρους ζητήματα-όπως το συγκεκριμένο- προκειμένου να... ροκανίζουν τον χρόνο. Εξετάζοντας όμως το συγκεκριμένο ζήτημα, το δικαστήριο εκ των πραγμάτων μπαίνει στα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στο έργο της εκτροπής.

Όλα αυτά βεβαίως, υπό το φως των θετικών για τις θεσσαλικές επιδιώξεις εξελίξεων, που προέκυψαν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο και είχαν τεθεί 14 προδικαστικά ερωτήματα, και το οποίο αποφάνθηκε ότι το έργο μπορεί να γίνει υπό περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Όσον αφορά ωστόσο στο συγκεκριμένο έργο επί του οποίου έγινε η προσφυγή, έχει ήδη σταματήσει από το 2006, ο εργολάβος έχει αποχωρήσει και η εν λόγω διοικητική πράξη εκ των πραγμάτων έχει αναιρεθεί. Οπότε προκειμένου να συνεχιστεί θα πρέπει να υπάρξει νέα διοικητική πράξη.

Το γεγονός πάντως είναι ότι το ζήτημα του Αχελώου εκτός από εθνική διάσταση έχει και σαφέστατη πολιτική. Γιατί και από τις ίδιες τις εξελίξεις καθίσταται προφανές, ότι το «κλειδί» για να ανοίξει η επί χρόνια «μαγκωμένη» πόρτα και να προχωρήσει το έργο, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Υπό την έννοια αυτή και πέραν των λοιπών επαφών και ενημερώσεων που παρεμβλήθηκαν από την αναβολή της πρώτης εκδίκασης λόγω απεργίας των δικηγόρων στις 11 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με την ΕΝΠΕ, φρόντισε να τον ενημερώσει προφορικά για το ζήτημα και τις θεσσαλικές θέσεις. Μάλιστα, ανεπισήμως, ο κ. Σαμαράς, στάθηκε ευνοϊκά υπέρ της συνέχισης του έργου.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός του παρέδωσε και σχετική επιστολή-όπου υπενθυμίζει ότι ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ το συγκεκριμένο έργο- αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να έχει και οπτική αντίληψη της κατάστασης όπως σήμερα έχει με τα εγκαταλελειμμένα έργα και την εικόνα που ως εκ τούτου παρουσιάζει και ο περιβάλλων χώρος.

«Το έργο της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου, είναι μία εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας και δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλία αλλά το σύνολο της χώρας» υπογραμμίζεται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενώ χαρακτηρίζεται ως «πολλαπλού σκοπού με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον, την ενέργεια, τη γεωργία, την ύδρευση και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για το έργο αυτό που συνολικά έχει φθάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 75%. Και, όπως τονίζεται η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην εθνική οικονομία, ενώ ενδεχόμενη ένταξή του στο ΕΣΠΑ μπορεί να αποφέρει πόρους ύψους 700 εκ. ευρώ στο κράτος, αυξάνοντας την απορροφητικότητα και τονώνοντας την πραγματική οικονομία.

Υπογραμμίζεται δε ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως με την πρόσφατη απόφασή του για τη συνέχιση του έργου και ενδεχόμενη διακοπή του, θα είχε ως συνέπεια 500 χιλιάδες στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα και 36.000 αγρότες να σταματήσουν να καλλιεργούν ενώ χαρακτηρίζει ως καταστροφικό για την ίδια τη χώρα ένα τέτοιο σενάριο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η Θεσσαλία κινδυνεύει-αποδεδειγμένα-από ερημοποίηση, ενώ χαρακτηρίζεται «στρεβλή» και «αντιεπιστημονική» η άποψη που επικράτησε περί υποβάθμισης του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς και αναπτύσσεται, προς τούτο, συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.

Ακόμη επισημαίνεται ότι τα Σχέδια Διαχείρισης των υδατικών πόρων τα οποία εκπονήθηκαν βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, αποφαίνονται ότι η διαχείριση των υδάτων στα φράγματα Συκιάς και Μεσοχώρας, καθώς και η μεταφορά νερού είναι έργα αναγκαία και δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα σήμερα, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους προφορικά και γραπτά, και πάντως, όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι δεδομένο ότι θα επέμβει και προφορικά, προκειμένου να ενισχύσει τις υπέρ της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου θέσεις της. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τόσο τα συναρμόδια υπουργεία όσο και η ΔΕΗ θα ταχθούν υπέρ της συνέχισης του έργου στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εφ. Ελευθερία (Μαρίνα Αποστολοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: