27.2.13

Μέχρι το Μάιο αρκούν τα λεφτά στην Κύπρο...



Μέχρι το Μάιο φτάνουν τα λεφτα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής.
«Βάσει των στοιχείων τα δημοσιονομικά θέματα της Κύπρου είναι... διαχειρίσιμα μέχρι το Μάιο, καθώς δουλεύουμε τρεις μήνες μπροστά», είπε στους ρεπόρτερ του Reuters, ο Σιαρλής μετά τη συνάντηση που είχε με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και το νέο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαρρή.

Επίσης, κατά του «κουρέματος» των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες ως μέρος της συμφωνίας για τη «διάσωση» της Κύπρου, τάχθηκε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερ, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι μεγαλύτεροι καταθέτες να επωμιστούν κάποιο από το βάρος του κόστους σωτηρίας.

Σε ομιλία του σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον του ευρώ ο Κερ είπε πως είναι κεντρικό ζήτημα η μείωση του χρέους στην Κύπρο ώστε να είναι «βιώσιμο» και πως το κόστος διάσωσης θα πρέπει να μοιραστεί και όχι να φορτωθεί ολοκληρωτικά στις πλάτες των φορολογούμενων.

"Παράθυρο" στο κούρεμα κατάθεσεων άνω των 100.000 ευρώ

Μία πρόταση, αναφέρει το Ρόιτερς, για τη συμμετοχή των καταθετών στο λογαριασμό θα περιλάμβανε το «πάγωμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με το ποσό να διατηρείται σε ένα συνοδευτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιείται είτε για να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών είτε ως ενέχυρο για δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο για την Κύπρο στη σύνοδό τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να ληφθεί απόφαση στο τέλος Μαρτίου.

«Όλες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν θα θεωρούσα μία καθολική συμμετοχή των καταθετών (στο βάρος της διάσωσης) ως μέρος της λύσης, λόγω των κινδύνων που θα ετίθεντο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έτσι, νομίζω ότι το ενδεχόμενο καθολικής συμμετοχής των καταθετών δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν εντελώς νέο και δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος τώρα για να κάνουμε πειράματα».

Ερωτηθείς, αν οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τις καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο σε επίπεδο ΕΕ όριο των 100.000 ευρώ, ο Κερέ απάντησε: «Πρέπει να υπάρξει ένας σωστός επιμερισμός του βάρους στο πρόγραμμα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι γενική συμμετοχή. Δεν προδικάζω τα μέσα (που θα χρησιμοποιηθούν), επειδή έχει σημασία το λεξιλόγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο επιμερισμός του χρέους». Ερωτηθείς αν αυτές ήταν προσωπικές απόψεις του ή απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι (ο Μάριο Ντράγκι) αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εκφράσθηκα. Όχι στην καθολική συμμετοχή των καταθετών».

Η βοήθεια που ζητά η Κύπρος για να καλύψει τις κερδοσκοπικές τρύπες των τραπεζών… με ελληνικό άρωμα, υπολογίζεται σε 17 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία και η Φιλανδία, καθώς και μερικές ακόμα χώρες της ευρωζώνης πιέζουν για μεταφορά του κόστους διάσωσης στους καταθέτες και σε άλλους επενδυτές των κυπριακών τραπεζών καθώς πλούσιου ρώσοι κι άλλοι χρησιμοποιούσαν το νησί για ξέπλυμα χρήματος, σημειώνει το Reuters

Το «κούρεμα» ιδιωτών καταθετών-επενδυτών, αρχικά στην ΕΚΤ έλεγαν, ότι θα είναι μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα, αλλά τώρα η πίεση απλώνεται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητήσουν την περίπτωση της Κύπρου, με την Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για απόφαση στα τέλη Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: