1.2.13

Στη Δυτική Ελλάδα η υψηλότερη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη...


«Φαρμακερή» πρωτιά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε η ακτινογραφία του συστήματος συνταγογράφησης: 235 ευρώ κόστισε κατά μέσο όρο η φαρμακευτική περίθαλψη ανά ασφαλισμένο στην συγκεκριμένη περιφέρεια για το β’ εξάμηνο του 2012. Σε απόσταση…
λίγων ευρώ ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου κάθε ασθενής κόστισε στο σύστημα περίθαλψης 166 ευρώ.

Την αδρή αυτή εικόνα του συστήματος συνταγογράφησης έλαβε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λουκουρέντζος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών (e-prescription).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στον υπουργό Υγείας οι κκ. Γ. Πάγκαλος και Χ. Χάλαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αντιστοίχως, ο μέσος μηνιαίος όγκος συνταγών που εκτελέστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2012 είναι 4 εκατ., συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το 50% του αριθμού των συνταγών εκδίδεται από παθολόγους και από γενικούς γιατρούς. Κατά το ίδιο διάστημα, δηλ. το β’ εξάμηνο του 2012, εκτελέστηκαν 10 – 11 συνταγές ανά ασφαλισμένο.

Επίσης, η «ακτινογραφία» του συστήματος συνταγογράφησης έδειξε ότι το μέσο κόστος ανά συνταγή παρουσίασε σημαντική πτώση το Δεκέμβριο κατά 20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αγγίζοντας τα 36 περίπου ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση της τιμής των φαρμάκων και την εισαγωγή της δραστικής ουσίας.

Όπως ενημέρωσαν τον υπουργό οι επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος θα έχει προσεχώς τη δυνατότητα άντλησης στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με τον όγκο της συνταγογράφησης, το πλήθος των ασφαλισμένων, το ύψος της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την εβδομαδιαία δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, θα υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τη συνταγογραφική συμπεριφορά των επαγγελματιών υγείας και κυρίως, για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης...
trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: