16.2.13

Αλλαγή της χρήσης γης μετά το μπαράζ δικαστικών αποφάσεων...

Το ποσό των 504.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον «παραθεριστικό οικοδομικό συνεταιρισμό στεγάσεως υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος», για παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας του, επειδή το κράτος προχώρησε σε αλλαγή της χρήσης γης που ανήκε στο συνεταιρισμό.

Αυτή...
είναι η πιο πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2013, επιμερίζοντας μάλιστα το ποσό σε 500.000 ευρώ για υλική ζημιά, το ποσό των 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 3.460 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Παρόμοιες αποφάσεις υπέρ συνεταιρισμών από το ίδιο δικαστήριο εκδόθηκαν και την περίοδο 2000-2002. Παράλληλα το ΣτΕ εξέδωσε προσφάτως απόφαση με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του «οικοδομικού συνεταιρισμού ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής», που έχει στην κατοχή του δασική έκταση 621.420 τετραγωνικών μέτρων στα Βίλια Αττικής. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο είτε να απαλλοτριώσει τις δασικές εκτάσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι επαγγελματικοί συνεταιρισμοί, αποζημιώνοντας τους κατόχους τους, είτε να προχωρήσει στην ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών με άλλες ίσης αξίας, εφόσον αυτές προκύπτει ότι αγοράστηκαν προ του 1975 και η υλοποίηση της ένταξής τους στο σχέδιο πόλης ξεκίνησε προ του 1979.
ΑΡ.Δ.\
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: