18.2.13

Πέμπτος καλύτερος αγοραστής συμβατικών όπλων η Ελλάδα...

Περικοπές στις δαπάνες εξοπλισμών έχει κάνει η Ελλάδα, αν και βρίσκεται στην πέμπτη θέση αγορών συμβατικών όπλων. Η κρίση και οι περικοπές έχουν... επηρεάσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού διεθνώς, η οποία υποχώρησε. Οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν το 2011, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το SIPRI, Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη. Στον κατάλογο των χωρών που δαπανούν τα περισσότερα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση για την περίοδο 1988 – 2011. Η χώρα μας έχει επίσης κάνει περικοπές στις δαπάνες εξοπλισμών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, το 2010 δαπανήθηκαν 7,5 δις δολάρια δαπάνες, ήτοι 2.3% του ΑΕΠ. Παραμένει βέβαια στη λίστα των πέντε καλύτερων «πελατών» συμβατικών όπλων για το 2005 – 2009, κυρίως από Γερμανία και Γαλλία, αν κι έχει πέσει από την τρίτη θέση που ήταν από το 2000 – 2004.

Το SIPRI, το οποίο είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με έδρα τη Στοκχόλμη, για τη διεθνή ασφάλεια, και δημοσιεύει από το 1989, κάθε χρόνο, έκθεση - κατάλογο για την παγκόσμια ειρήνη και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των χωρών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, ανήλθαν σε 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 5%, ανάλογα με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2010 ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια», χωρίς να περιλαμβάνονται οι κινεζικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτωτική τάση ». Καθώς επίσης, «οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη».

«Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετία του 1990, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI. Αλλά, , κατά την περίοδο 2002-2011, οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία στο χώρο των εξοπλισμών παγκοσμίως παραμένει ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Marton, με τζίρο για τον τομέα των εξοπλισμών της τάξης των 36,3 δις δολαρίων. Μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρία στη Γερμανία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Rheinmetall , στην 26η θέση με αντίστοιχο τζίρο 3 δις δολάρια.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: