25.2.13

Βενιζέλος: Ευκαιρία η αναθεώρηση του Συντάγματος...



Τη θέση ότι η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ. Οπως είπε, «το...
Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα, αλλά και στη μη επανάληψη της κρίσης».

Σημείωσε δε ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, «αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική», να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Για το ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι δεν είναι μια κακή επιλογή.

Πάντως, υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επ' αυτού ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, «όπως στις τελευταίες εκλογές».

Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, διότι, όπως σημείωσε, τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες είπε ότι δεν είναι «καθόλου» ευτυχής, καθώς επίσης και για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του «μονοκαμεραλισμού» δηλαδή υπέρ της ύπαρξης ενός νομοθετικού σώματος, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτόν προτάσεις για τη δημιουργία και δεύτερου σώματος (π.χ. Γερουσίας).

Σε ό,τι αφορά αποφάσεις για σημαντικά θέματα είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των 2/3 (180 βουλευτές).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία η προστασία του θεσμικού κεκτημένου και υπογράμμισε ότι αναθεώρηση «χωρίς σαφή θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν υπάρχει». «Πρέπει να είμαστε διεθνώς νόμιμοι», πρόσθεσε.

O κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα εάν πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο ή να παραμείνει ο διάχυτος έλεγχος, χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Eδειξε, ωστόσο, κάποια προτίμηση στο πρώτο, ή σε κάποια ανάλογη μορφή δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας και να μην υπάρχει «κρυφτούλι»...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: