27.2.13

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τους ομογενείς επιχειρηματίες να κάνουν οικουμενική την πρωτοβουλία τους...

www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η Ελλάδα προχωρεί στο δρόμο της ανάκαμψης και στον επενδυτικό τομέα υπάρχουν νέες ευκαιρίες τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο ενενήντα περίπου επιφανών επιχειρηματιών και παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που συμμετέχουν στην...
πρωτοβουλία Hellenic Initiative, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να υπερβεί την οικονομική κρίση.

avramopoulosΟ Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο ρόλο και στην στήριξη της Ομογένειας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε ότι το «Hellenic Initiative» έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να εξελιχθεί σ’ ένα παγκόσμιο φορέα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Οικοδεσπότες του γεύματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, Αντριου Λιβέρης, ο πρόεδρος του ομίλου Apple Group και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης, Γιάννης Κατσιματίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο ομογενής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ράινς Πρίμπους, επιχειρηματίες, στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών κα.

Ο οργανισμός Hellenic Initiative είναι μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα των εκκλήσεων και επαφών ανωτάτων Ελλήνων αξιωματούχων με κορυφαίους ομογενείς επιχειρηματίες, από τις αρχές της κρίσης το 2010 μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι ομάδα αυτών των επιχειρηματιών συνόδεψαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε επίσκεψή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μία από τις ιδέες που οι ίδιοι προθυμοποιήθηκαν να υλοποιήσουν κι ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, ήταν η δημιουργία fund ύψους 100 εκατομμυρίων, που θα ασχοληθεί με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά προτίμηση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών.

Για τη συνάντηση αυτή και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την πρωτοβουλία, μίλησε στη Greek News ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Αυτή τη φορά οι συνάντηση με τους διακεκριμένους ομογενείς επιχειρηματίες απ’ όλη την Αμερική είχε ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Το σημαντικότερο είναι ότι τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει και αυτή τη στιγμή αποκτά μεγάλη σημασία, γιατί ενεργοποιεί το δυναμικό της Ομογένειας το οποίο καλείται να στηρίξει με συγκεκριμένα τώρα πράγματα την εθνική προσπάθεια.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και θετική. Ο μεγάλος αριθμός των διακεκριμένων ομογενών που ανταποκρίθηκαν και προσήλθαν στη συνάντηση μας πείθει ότι σ’ αυτή την πράγματι δύσκολη περίοδο θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση που τους απηύθυνε είναι να αποκτήσει η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative) πιο θεσμικό χαρακτήρα και να συγκεντρώσει στις τάξεις ομογενείς κι από άλλα σημεία του κόσμου.

«Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε μία δύναμη πυρός του ομογενειακού Ελληνισμού σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και δεν θα υπάρχει μόνο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αλλά θα μείνει και για τα χρόνια που έρχονται. Ισχυροποιώντας την παρουσία μας εκεί όπου λαμβάνονται όλες οι μεγάλες αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του κόσμου. Δηλαδή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα, στα γράμματα, στις τέχνες και στον πολιτισμό».

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μία κίνηση εκτός της συλλογικής δράσης του Οικουμενικού Ελληνισμού.

«Αντιθέτως, επειδή έχει άλλες δυνατότητες – κι αυτό ήταν το πνεύμα της ίδρυσης του νέου αυτού θεσμού – θα πρέπει να ενθαρρυνθεί από την ελληνική πολιτεία και να στηριχθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποιεί αμέσως μετά στον Καναδά, από τις 25-27 Φεβρουαρίου και στις συναντήσεις που θα έχει στην Οττάβα, στο Τορόντο και το Μοντρεάλ με το εκεί ελληνικό στοιχείο κι ότι οι επαφές με τον Οικουμενικό Ελληνισμό θα συνεχιστούν».

Στη διάρκεια του γεύματος με τα στελέχη του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την προσφορά προς την πρωτοβουλία των ομογενών επιχειρηματιών του παλαιού κτηρίου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, για να το χρησιμοποιήσουν ως παγκόσμια έδρα του οργανισμού.

Μιλώντας στη Greek News, ο υπουργός Εξωτερικών είπε σχετικά:

«Ο νέος αυτός θεσμός θα πρέπει να έχει και έδρα. Η πρότασή μας είναι το κτήριο που ήδη διαθέτει το ελληνικό κράτος στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας και είναι συμπληρωματικό προς την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και χρειάζεται επιδιόρθωση, να αναστυλωθεί και να ανακαινιστεί με τη βοήθεια των συμπατριωτών μας κι ένα μεγάλο κομμάτι του να χρησιμοποιείται ως η έδρα του Hellenic Initiative».

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τα θέματα αυτά τέθηκαν στη συζήτηση που έλαβε χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν στην κατεύθυνση που περιέγραψε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Νωρίτερα ο κ. Αβραμόπουλος είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής.

«Η Ελλάδα διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της, χρειάζεται δίπλα της τον Οικουμενικό Ελληνισμό και πρέπει να πω ότι, τα τελευταία χρόνια, με τον Σεβασμιότατο επικεφαλής, η Ομογένεια της Αμερικής δίνει το δικό της αγώνα για να ξαναποκτήσει η πατρίδα το κύρος της, να ξαναβρεί η Ελλάδα τον προσανατολισμό της, η κοινωνία την ενότητά μας και η οικονομία την άνθισή της», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ελληνας υπουργός είπε πως οι επαφές του έχουν σκοπό «να συνεργαστούμε και να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: