18.2.13

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης ελληνικών ψαριών στο εξωτερικό...

Πρόγραμμα συνολικού ύψους 3,65 εκατ. ευρω με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης των ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, και συγκεκριμένα της τσιπούρας και του λαβρακιού, στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και της...
Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Αλκιβιάδης Καλαμπόκας.

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (2007-2013) και αφορά στην ενίσχυση της προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών ο οποίος είναι και ο πλέον εξωστρεφής κλάδος της αγοράς τροφίμων.

Οπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους και βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

«Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού εντός και εκτός Ελλάδος και το χτίσιμο της εικόνας και των ωφελημάτων των ευρύαλων μεσογειακών ειδών ιχθυοκαλλιέργειας» , είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕ.

Με την τσιπούρα και το λαβράκι τα δυο βασικά της προϊόντα η ελληνική θαλασσοκαλλιεργεια είναι πρωταθλήτρια στην Μεσόγειο παράγοντας σε ετήσια βάση 121.000 τόνους ψαριών όταν η δεύτερη χώρα που είναι η Τουρκία παράγει 90.000 τόνους και η Ισπανία που βρίσκεται στην τρίτη θέση μόλις 39.000 τόνους ετησίως.

Η ελληνική θαλασσοκαλιεργεια έχει ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα με το 85% της συνολικής παραγωγής της να εξάγεται κάθε χρόνο σε σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ρωσία.

Μάλιστα εκτιμάται ότι σε εβδομαδιαία βάση εξάγονται περίπου 2.000 τονοι ψαριών. Πρώτη χώρα σε κατανάλωση ελληνικών ψαριών είναι η Ιταλία, στην αγορά της οποίας τα ελληνικά ψαριά ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτουν το 44%, ακολουθεί η Ισπανία με 30%, η Γαλλία με 58% ενώ σημαντική είναι η παρουσία στην Ρωσία με το ποσοστό να φτάνει το 63% και τις ΗΠΑ με 88% σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλλασοκαλλιεργειων.

Μάλιστα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες που αποτελούν κύριες αγορές των ελληνικών ψαριών η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση σε τσιπούρα και λαβράκι που είναι και τα βασικά ελληνικά προϊόντα του κλάδου είναι κάτω του 0,5 κιλού δείχνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο κλάδος. Συνολικά πάντως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών απασχολεί 18.000 άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενους, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν σε αξία τα 400.000.000 ευρω και τον ετήσιο τζίρο να είναι σε επίπεδα πάνω των 800.000.000 ευρω..
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: