28.2.13

Μην μας πιέζετε και γίνουμε... Ιταλία...

Την πολιτική αστάθεια στη γειτονική Ιταλία ρίχνει ως επιχείρημα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει ότι... νέα μέτρα ή σκλήρυνση της στάσης της τρόικας σε θέματα όπως απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσαν κοινωνική έκρηξη, πολιτική αποσταθεροποίηση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Στην πραγματικότητα, οι διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο όπως και ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, αφορά τη θέση της κυβέρνησης και όχι της τρόικας.

Σε ενημερωτικά σημειώματα προς το γραφείο της στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ναι μεν επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού, αφήνει ωστόσο και τα δύο θέματα ανοικτά: ειδικά για τις απολύσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε προχθές ότι η τρόικα πιέζει και το θέμα είναι σε διαπραγμάτευση.

Πειστικό σχέδιο

* Πρώτον, σε ό,τι αφορά τη μείωση του Δημοσίου κατά 25.000 μέσα στο 2013 και κατά 150.000 μέχρι το 2015, αναφέρει ότι αυτός είναι συμφωνημένος στόχος με την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα το πρώτο κύμα των 25.000 απομακρύνσεων (οι 12.000) θα πρέπει να έχουν συντελεστεί το πρώτο εξάμηνο του 2013. «Δεν υπάρχει θέμα άμεσης απομάκρυνσης 25.000 υπαλλήλων» αναφέρει με διπλωματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν όμως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση με τα ανώτατα στελέχη της τρόικας, δεν παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο, τότε το επόμενο βήμα από την πλευρά της τρόικας θα είναι η απαίτηση για πιο δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιμείνει ότι τόσο ο στόχος των 25.000 απομακρύνσεων μέσα στο 2013 όσο και των 150.000 απομακρύνσεων ώς το 2015 είναι στόχος εφικτός χωρίς απολύσεις, στο παρασκήνιο όμως προετοιμάζεται και για το χειρότερο. Θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα ότι οι αιτήσεις για συντάξεις είναι πολύ περισσότερες των όσων προβλέφθηκαν τον Νοέμβριο του 2012, ότι δεν πρόκειται να γίνουν περισσότερες από 3.700 πρσλήψεις μέσα στο 2013, ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες του 2008 και 2009 και ότι θα προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός της κινητικότητας, μέσω της υλοποίησης του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά της πάντως η τρόικα δεν δέχεται αλλαγή της συμφωνίας που προβλέπει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς για έναν χρόνο, με μειωμένο μισθό, και θα απολυθούν είτε βρουν είτε δεν βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Από το 2014

* Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στο ενημερωτικό σημείωμα ότι δεν υπάρχει συμφωνία τέτοια με την κυβέρνηση, ούτε έχει ζητηθεί μείωση του κατώτατου μισθού, αναφέρει ωστόσο ότι τον Νοέμβριο του 2012 συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση να συζητηθεί η αναπροσαμρογή του καθεστώτος του κατώτατου μισθού στο πρώτο εξάμηνο του 2014 «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Γίνεται ακόμα αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιούνιο το σχέδιο νόμου που θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού στο τέλος της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, όπως ξεκαθαρίζει και ότι στο διάλογο που θα ξεκινήσει για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές ελπίζουν ότι με βάση τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη γίνει, με το επιχείρημα ότι οι στόχοι θα είχαν γίνει εφικτοί αν η ύφεση δεν έφτανε στα σημερινά μεγέθη, και με φόντο την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, θα καταφέρουν να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέτρα για την οικονομική μεγέθυνση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Η τρόικα

Το πρόβλημα, όπως το μεταφέρει κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι όταν η τρόικα ακούει από την ελληνική πλευρά για μέτρα θετικής κατεύθυνσης, θέτει πάντοτε το ζήτημα των τιμών και της ακρίβειας, στο οποίο είναι διαπιστωμένη η ανικανότητα προσαρμογής στα δεδομένα της κρίσης, είτε με μέτρα είτε μέσω των νόμων της αγοράς, για να τα ακυρώσει.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: