2.2.13

Ένας νεκρός διαδηλωτής έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο...

Δεκάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις...

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός από πυρά και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, σύμφωνα με μαρτυρίες που ...
μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των νέων μεγάλων ταραχών στη χώρα, με  αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να αποχωρήσει από την εξουσία, ενώ μερικοί εξ αυτών άναψαν φωτιές στους δρόμους. Αψιμαχίες σημειώθηκαν και σε δρόμους κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι στο Πορτ Σάιντ υπέκυψαν σήμερα στα τραύματα που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο.

Αίγυπτος - συγκρούσεις - Πορτ Σάιντ
REUTERS

Άνθρωποι σχηματίζουν αλυσίδα στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών που αντιτίθενται στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στην Διεύθυνση Ασφάλειας του Πορτ Σαίντ.
Χιλιάδες αντίπαλοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι απαιτούν την ανατροπή του, στο φόντο των αιματηρών επεισοδίων τα οποία σημάδεψαν την δεύτερη επέτειο από την επέτειο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ από τις 25 Ιανουαρίου.

Διαδηλωτές χαρακτηρίζουν το Μόρσι «εχθρό του Θεού», ενώ δηλώνουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «έτοιμοι να πεθάνουν» όπως εκείνοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες συγκρούσεις.

Στις συγκρούσεις για την επέτειο των δύο ετών από την εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Η επιβολή από τον πρόεδρο Μόρσι κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρεις πόλεις οι οποίες βρίσκονται στο κανάλι του Σουέζ όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

Στο Πορτ Σάιντ άνδρες με μαύρα πουκάμισα διέτρεξαν τους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας τις γροθιές τους.

Διαδηλώσεις διεξήχθησαν και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαϊλίγια.

Άκαρπες οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση


Διαδηλωτές πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται μέσα στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Μόρσι, έχει αποτρέψει τα μέλη της από την διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται παρά την πυροσβεστική μεσολαβητική παρέμβαση του ισλαμιστή διανοητή σεΐχη Αχμέντ Αλ Ταγιέμπ, επικεφαλής του ισλαμικού πανεπιστημίου και τζαμιού Αζάρ, την Πέμπτη.

Στη συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο σεΐχης, στελέχη της Αδελφότητας και της κοσμικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν κείμενο καταδίκης της βίας. Η αντιπολίτευση δηλώνει ωστόσο ότι δεν δεσμεύθηκε σε αποχή από μαζικές διαμαρτυρίες.

Για «ανατροπή του καθεστώτος με ειρηνικά μέσα, όπως έγινε και με το καθεστώς Μουμπάρακ» έκανε λόγο σε μήνυμά του στο Twitter το ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

Σε «αγώνα για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης του Ιανουαρίου, για το ψωμί, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη» κάλεσε και ο αριστερός νασερικός ηγέτης Χαμντίν Σαμπάχι, ζητώντας παράλληλα άρση των έκτακτων μέτρων, σταμάτημα της αιματοχυσίας και προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για το θάνατο των διαδηλωτών....

Δεν υπάρχουν σχόλια: