3.2.13

Αλεξικέραυνο για τον Αντώνη Σαμαρά ο Ι. Στουρνάρας...

Κάθε ημέρα ανοίγει ακόμη ένα γαλάζιο μέτωπο κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται πλέον πυρά από πολλές και διαφορετικές πλευρές για συγκεκριμένες κινήσεις στην... οικονομική πολιτική, αλλά και για ιδεολογικά ζητήματα, παρά την «ασπίδα προστασίας» που του προσφέρει προς το παρόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Μέσα στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τον κ. Στουρνάρα. Ο καραμανλικής «καταγωγής» Χρ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος έχει κάνει κατ' επανάληψιν σοβαρά λάθη σε επίπεδο τακτικής και πολιτικής επικοινωνίας, τα οποία μετά «λούζεται» όλο το οικονομικό επιτελείο. Ο σαμαρικός Γ. Μαυραγάνης έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα, στον οποίο καταλογίζει σημαντικά λάθη στο φορολογικό, αλλά και ότι δεν ακούει την κοινωνία. Σημείο τριβής με τους υφισταμένους του αποτέλεσε και η επιλογή του Χ. Θεοχάρη ως γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Γαλάζιες τριβές

Σε κρίση βρίσκονται όμως οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, αρμόδια για σημαντικούς οικονομικά τομείς, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο οποίος πνέει μένεα εναντίον του κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά στο θέμα των παράκτιων ζωνών. «Μανιάτικο» κατά του κ. Στουρνάρα κρατούν και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος για το θέμα των ειδικών μισθολογίων και ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων (και ειδικότερα οι διαρροές περί μηδενικού αφορολογήτου και συντελεστών μέχρι και 2%) λίγο έλειψε να προκαλέσει γαλάζιο αντάρτικο, αφού η φορολογία των ακινήτων «χτυπά» τον ιδεολογικό και κομματικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Τα βέλη αυτή τη φορά δεν εξαπέλυσαν μόνο καραμανλικοί, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκεται ούτως ή άλλως ο κ. Στουρνάρας, αλλά και βουλευτές της φιλελεύθερης πτέρυγας. Οι Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Γ. Βλάχος, Π. Παυλόπουλος κατηγόρησαν τον υπουργό Οικονομικών ούτε λίγο ούτε πολύ για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, εκφράζοντας μία πολύ ευρύτερη ομάδα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι βουλευτές άλλωστε εισπράττουν τη δυσαρέσκεια της κομματικής βάσης, καθώς σε πολλές τοπικές της Ν.Δ. ο κ. Στουρνάρας είναι «καταζητούμενο» πρόσωπο για μία σειρά θεμάτων, με κυρίαρχα το πετρέλαιο θέρμανσης και το φορολογικό.

Δεσμεύσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί δημοσίως την Πέμπτη πως δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογουμένων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα κάλεσε τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Σταϊκούρα στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα έχουν βεβαίως και μία ιδεολογική διάσταση. Τόσο οι καραμανλικοί όσο και οι σαμαρικοί δεν τον αποδέχθηκαν ποτέ, καθώς, αν και είναι κεντρικό πρόσωπο σε μία κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., τον θεωρούν «ξένο σώμα». Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι «βιάζεται» και ότι κάνει απότομες πολιτικές κινήσεις, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας στην Κεντροδεξιά. Γι' αυτό, αλλά και εν όψει ανασχηματισμού, σπεύδουν να τον «κοντύνουν».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: