10.2.13

Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ...


...στα σενάρια για νόμο-φρένο στις απεργίες...
Την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε ... να προχωρήσει σε αλλαγές έως το τέλος του 2013.

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ο κ. Βρούτσης, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ότι «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Eντούτοις, διατυπώνει τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα συρτάρια του υπουργείου εργασίας βρίσκονται ήδη διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου.

Από τις κεντρικές ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μία επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Επίσης, στις προτάσεις υπάρχει η υπό όρους επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (Λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μίας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, που καταργήθηκε με το νόμο 1264/82.

Ιδέες για αλλαγές υπάρχουν ακόμη για την οργάνωση, δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: