14.2.13

Ο κ. «Κουράγιο» τούς άδειασε δύο φορές...

Σε ανώμαλη προσγείωση ανάγκασαν χθες οι Βρυξέλλες την Αθήνα, καθώς από τη μία πλευρά στέλνουν σαφές μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν κανένα λάθος στους ... υπολογισμούς του οικονομικού προγράμματος και από την άλλη επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ζήτημα αναθεώρησης του κατώτατου μισθού από το 2014.
Η παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου, Ολι Ρεν, αποδεικνύει ότι ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος, ήξερε τι έλεγε όταν δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι... υψηλός, αλλά ανέτρεψε με τη δήλωσή του τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι «ο κ. Μέργος βγήκε αυτοβούλως λέγοντας την προσωπική του άποψη, η οποία δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα» και προσέθεταν ότι «οι εταίροι δεν θέτουν θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, επειδή αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία».

Βαρύ κλίμα

Με βάση τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του κ. Μέργου από τη θέση του, το κλίμα όμως για τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών παραμένει εξαιρετικά βαρύ και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η παρέμβαση του Μαξίμου και οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα αλλά και του Γ. Βρούτση, που ακολούθησαν για να πείσουν ότι έγινε λάθος, ήθελαν απλώς να κρύψουν τα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου 3, όπου αναφέρεται, επί λέξει: «Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

«Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση» απάντησε ενδεικτικά ο κ. Ρεν στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αλλά και του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Κώστα Πουπάκη, αδειάζοντας επί της ουσίας την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να αποδοκιμάσει τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Η ερμηνεία Χουντή

Ο κ. Χουντής ερμήνευσε την απάντηση Ρεν ως ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του κατώτατου μισθού το 2014 (σημειωτέον ότι οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα λήγουν την 31/12/2013) «με στόχο να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας και Ρουμανίας». Από την πλευρά του ο κ. Πουπάκης, πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ, σχολίασε ότι την ώρα που επίκειται η αναθεώρηση του συστήματος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, προκλητικές δηλώσεις που θεωρούν τα 487 ευρώ υψηλές αμοιβές, στρώνουν το χαλί στην τρόικα για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς. Στο κλίμα αυτό, επιχείρησε να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας: «Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούργιο. Απλά επανέλαβε στην απάντησή του όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται και είναι ήδη γνωστό από τη συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνοντας τον αρμόδιο επίτροπο, υποστήριξε ωστόσο ότι «ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω» παρά το γεγονός ότι στα τριάμισι χρόνια της κρίσης όλες οι παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις αφορούν μειώσεις... Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ωστόσο ότι «η απάντηση του επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε αναθεώρηση και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. Χουντής».

Κοίταζε ψηλά

«Μόνο προς τα πάνω μπορούμε να κοιτάμε από εδώ και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού, ακόμη και πριν από τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι δηλώσεις όμως των αρμοδίων υπουργών δε μπορούν να πείσουν ούτε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πουπάκης ζήτησε να υπάρξει επίσημη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα για να κλείσει οριστικά κάθε ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δείχνοντας ότι δεν πείθεται από τις παρεμβάσεις των υπουργών και τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

«Ο Γ. Μέργος είναι πιο ειλικρινής ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μύχιες κυβερνητικές προθέσεις. Η κυβέρνηση παριστάνει με περίσσιο θράσος ότι ξεχνά σε τι ακριβώς έχει δεσμευθεί με το Μνημόνιο» σχολίασε μετά από όλα αυτά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νέα σφαγή του κατώτατου μισθού αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης στο Μνημόνιο 3» αναφέρει και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: