8.2.13

Ο Ολάντ «σνόμπαρε» τον Κάμερον...

Με τον τρόπο του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αγνόησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αρνούμενος να παρευρεθεί στην μίνι σύνοδο παρουσία και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με στόχο το ... συμβιβασμό στην πρόταση Κάμερον για μείωση του προϋπολογισμού.

Ο Ολάντ «σνόμπαρε» τον ΚάμερονΟπως σημειώνει ο Guardian, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν μάχη για συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προφανώς αποφάσισε να αντιταχθεί στην Ντάουνινκγ Στριτ

Ο Κάμερον συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Στη συνάντηση περίμεναν και τον Φρανσουά Ολάντ για περισσότερο από μία ώρα. Οταν ο Ολάντ δεν εμφανίστηκε, ο Ρομπάι, που προήδρευε της συνόδου, του τηλεφωνούσε επανειλημμένα για να τον καλέσει στη διαπραγμάτευση.

«Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του», είπε ο Ρομπάι. «Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο»,πρόσθεσε.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να προσπαθήσουμε να συνάψουμε ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο και να υποβάλουμε την πρότασή μας στο κοινοβούλιο», δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, παρά την αγγλο-γαλλική διένεξη, όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συμφωνία για την εξασφάλιση ενός μικρότερου σχεδίου δαπανών, επιφέροντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ μείωση του επταετούς προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: