26.2.13

Περισσότερους εθελοντές αιμοδότες ζητάει η Σκοπούλη...

Το πρόβλημα της ολοένα μειούμενης στάθμης της εθνικής «δεξαμενής» αίματος, αναμένεται να ενταθεί δραματικά μετά την απόφαση της Ελβετίας να μειώσει σταδιακά κατά το ήμισυ την ποσότητα των μονάδων αίματος που...
εξάγει προς την Ελλάδα, παραδέχθηκε την Τρίτη η αρμόδια υφυπουργός Υγείας, κυρία Φωτεινή Σκοπούλη.

«Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας, πρόσφατα συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος, έχοντας όμως ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυρίας Σκοπούλη.

Τον έντονο προβληματισμό του και την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υγεία η σχετική απόφαση εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), δεδομένης της κατάρρευσης και του συστήματος αιμοδοσίας αλλά και της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Πώς αποφασίζει η υφυπουργός να στερήσει από τη χώρα το αίμα του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού χωρίς να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε αίμα;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «πριν η υφυπουργός Υγείας αποφασίσει να υποθηκεύσει το μέλλον και την υγεία των ασθενών θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει την επαρκή κάλυψή τους από το σύστημα υγείας».

Αναστάτωση επικρατεί και στο χώρο των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, η θεραπεία (μεταγγίσεις) εξασφαλιζόταν κυρίως με την ποσότητα του εισαγόμενου αίματος από την Ελβετία.

«Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έχει έναν σταθερό αριθμό εθελοντών αιμοδοτών 250.000 ανθρώπων, που προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά χωρίς οποιαδήποτε ανταμοιβή. Η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας έχει τελείως εγκαταλειφθεί από το υπουργείο Υγείας, χρήματα για την προώθηση της δεν δίνονται. Η μείωση των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται είναι γεγονός. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης θα είναι άμεσα και καταστροφικά με πρώτα θύματα τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία», αναφέρει η Πανελλήνια Κίνηση Ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και ζητεί την επίλυση του προβλήματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: