3.2.13

Η πολυφωνία πέρασε... ΣΥΡΙΖΑ...

Ακροβατεί μεταξύ ενιαίου κόμματος και συμμαχικού χαρακτήρα η Κεντρική Επιτροπή, που ολοκληρώνεται σήμερα. Συμβιβαστική πρόταση «η συναίνεση, που... δεν βλάπτει όμως τη γρήγορη δράση».
Από τις αρχές Δεκεμβρίου και με το κλείσιμο των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης είχε φανεί καθαρά ότι η πορεία μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα με συμπαγή χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοκρατική πολυφωνία στο εσωτερικό του, δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Δύο μήνες μετά, οι δυσκολίες αυτές αποτυπώνονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με αρκετές διαφωνίες. Τότε, τον Δεκέμβριο, ήταν οι βασικές ενστάσεις των παραδοσιακών στελεχών του ΣΥΝ σε προγραμματικά σημεία (Ε.Ε. και εκλογικές συμμαχίες), Τώρα, σε αυτές τις ενστάσεις προστίθενται οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύσκολη μετάβαση

Ο δύσβατος δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ποικίλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα αποτυπώνονται και στο εισηγητικό κείμενο προς την Κ.Ε., όπου μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ετσι υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνεται μια ανυπόμονη προσπάθεια λειτουργίας ως ένα κόμμα και περιπτώσεις που ανθίστανται υπέρ του συμμαχικού χαρακτήρα. Χρειάζεται για άλλη μια φορά να τονίσουμε πως σ' αυτή τη φάση, αλλά και πάντοτε, η επιδίωξη είναι η συναίνεση, συναίνεση που δεν βλάπτει τη δημοκρατική έκφραση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση». Στην ίδια εισήγηση εμπεριέχεται επίσης αρκετή δόση αυτοκριτικής και γίνεται αναφορά σε λάθη και αδυναμίες, «προϊόντα λειψών εμπειριών και ωρίμανσης του χώρου στην πορεία του προς τη διακυβέρνηση και σε ένα εγχείρημα που έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά».

Ε.Ε. και συνεργασίες

Στο κείμενο της εκλογικής διακήρυξης τον Δεκέμβριο στην πανελλαδική συνδιάσκεψη η Αριστερή Πλατφόρμα είχε δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις της, κατ' αρχήν στον άξονα που αναφέρεται στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο απόσπασμα της εισήγησης στο οποίο το αίτημα για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης θα στηρίζεται στην επαναθεμελίωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην τροπολογία που τότε κατατέθηκε ζητήθηκε το συγκεκριμένο χωρίο να αντικατασταθεί με μια σαφή θέση που θα κάνει λόγο «για ανατροπή της Ε.Ε.», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ εάν χρειαστεί. Σε άμεση σύνδεση με τη στάση απέναντι στην Ε.Ε. και το ευρώ η Αριστερή Πλατφόρμα έθετε, παράλληλα, στο στίγμα της το ζήτημα των συμμαχιών, προτάσσοντας αριστερές επιλογές, αποκλείοντας κάθε σκέψη συνεργασίας με ΔΗΜΑΡ και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με τη συμμετοχή δυνάμεων από το ευρύτερο φάσμα της πολιτικής από την οποία δεν θα αποκλείονται δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και τμήματα της λαϊκής Δεξιάς, ήλθε να επαναφέρει το κλίμα του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως και τότε, αυτή η προοπτική προσκρούει σθεναρά στην εκτίμηση ότι μόνη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία με αριστερές δυνάμεις, ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος αλλοίωσης των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του κόμματος.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία, κυρίως όμως όσες έγιναν επί αμερικανικού εδάφους έπειτα από συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΔΝΤ, αποτελούν το νέο επίκαιρο, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο, σημείο τριβής, καθώς προκάλεσαν τουλάχιστον αμηχανία όχι μόνον σε στελέχη εντός της Κουμουνδούρου αλλά και σε μεγάλο μέρος του κόσμου της Αριστεράς. Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε με δύο απανωτές συνεντεύξεις του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και στις δύο συνεντεύξεις ( ΝΕΤ, tvxs ) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία των ταξιδιών και το εθνικό συμφέρον.

Στο άβατο των αβάτων

«Για πρώτη φορά ένας επικεφαλής αριστερής παράταξης γίνεται δεκτός από ηγέτες διαμετρήματος όπως ο Λούλα και η πρόεδρος της Βραζιλίας ή της Αργεντινής. Είδαμε το μισό υπουργικό συμβούλιο στη Βραζιλία και στην Αργεντινή. Είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε στο άβατο των αβάτων», είπε. Υπήρξαν όμως σημεία που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ανέτοιμος να απαντήσει με σαφήνεια, όπως στο θέμα του νομίσματος -σημείο διαφωνίας με την Αριστερή Πλατφόρμα- όταν ξεκαθάρισε πως θα είναι το ευρώ, ενώ σε παλαιότερες συνεντεύξεις του είχε πει πως το ευρώ δεν είναι φετίχ.

Σχετικά με τα ταξίδια που φαίνεται να στοιχίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο σχετικό απόσπασμα της εισήγησης προς την Κ. Ε. επισημαίνεται πως «οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών τις Λατινικής Αμερικής, παράγοντες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε εμείς και με τη δική μας οπτική το ζήτημα της Ελλάδας των μνημονίων, να προβάλουμε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις μας, να αποκτήσουμε άμεσες εμπειρίες και γνώσεις».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: