6.2.13

Μουνταρία…



Η σημερινή φωτογραφία που δημοσίευσε ο Guardian και κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μου προξένησε καίριο χτύπημα. Διότι ασχολούμαι εδώ και καιρό με ένα θέμα, από...

αυτά που μπορεί κάποια στιγμή, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, να γίνουν και βιβλίο. Δημοσιεύω εδώ ένα απόσπασμα, βασισμένο σε λόγια παλιού ναυτικού:

“Άμα ξεμπαρκάριζε κανένας από το βαπόρι, του ‘λεγα τα ρούχα που έχεις για πέταμα, φανελάκια, παντόφλες, παπούτσια, μην τα πετάξεις, βάλ’ τα σε ένα τσουβάλι. Και άμα πηγαίναμε στην Αφρική, στη Νιγηρία, το μεσημέρι που σταματούσανε οι εργάτες του λιμανιού για φαϊ, έβγαινα στη σκάλα του βαποριού και πέταγα ένα φανελάκι. Εκατό άτομα μουντέρνανε το φανελάκι, εκατό άτομα μουντέρνανε μια παντόφλα, σαγιονάρα. Έπιανε ένας τη σαγιονάρα κι εγώ στεκόμουνα με την σαγιονάρα την άλλη στο χέρι και με παρακαλούσε δώσε μου την εμένα γιατί άμα την πετάξεις θα μείνω με μια σαγιονάρα, τόσο χάλι οι ανθρώποι να πούμε. Πολλές φορές δεν την πετούσα την άλλη, την έδινα στον ίδιον, που είχε πιάσει την πρώτη… ”

Τα συμπεράσματα δικά σας


Γιάννης Μακριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: