27.2.13

Βρήκαν και αλογάκι - φιλετάκι...

Σε θρίλερ εξελίσσεται το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας το οποίο εισήχθη στη χώρα μας, διακινήθηκε ως μοσχαρίσιο ή βοδινό και ως τέτοιο κατέληξε στο ... πιάτο μας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε» τις τελευταίες ώρες ελεγκτές του ΕΦΕΤ εντόπισαν δήθεν μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι αλογίσιο!

Πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δεσμεύτηκαν δύο φορτία σε ψυγεία γνωστής μεταφορικής εταιρείας τα οποία φέρεται να περιέχουν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή, που έχει εισαχθεί από τη Ρουμανία. Ομως και στα ψυγεία εταιρείας στην Οδό Πειραιώς φαίνεται ότι εντοπίστηκαν ανάλογα φορτία. Οι μέχρι τώρα κατασχεμένες ποσότητες αγγίζουν τους 18 τόνους, όπως καταγγέλλει στην «Ε» το μέλος του δ.σ. του ΕΦΕΤ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.

Φορτία

Ο εντοπισμός των ένοχων φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά έγινε ύστερα από έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και του ΕΦΕΤ, με το οποίο ενημερώνονταν οι περιφέρειες για το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και την απόσυρση προϊόντων της Findus και της Comigel. Αυτό συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου. Κατόπιν αυτού ξεκίνησαν έλεγχοι από την Περιφέρεια Πειραιά οι οποίοι και εντόπισαν 13 τόνους ύποπτου κρέατος από τη Ρουμανία.

«Από τις 12 Φεβρουαρίου ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ να με ενημερώσει τι ακριβώς έχει κάνει, πώς κινείται σε επίπεδο ελέγχων και αν έχουν ληφθεί δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά» αναφέρει ο Γ. Λεχουρίτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ι. Τσάλτας, τον παρέπεμψε στο επίσημο δελτίο του φορέα, με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου, το οποίο απλά μιλούσε για προληπτική απόσυρση ορισμένων προϊόντων από την Carrefour.

«Εμένα θα με κάλυπτε να γνωρίζω ότι ο ΕΦΕΤ πήρε 100 δείγματα από την αγορά, από κρεατοσκευάσματα, αλλαντικά, προμαγειρεμένα γεύματα, τα έστειλε στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ίχνη αλογίσιου κρέατος. Αντ' αυτού, λοιπόν, έχουμε μια σιωπή προς την κατεύθυνση ότι ελέγχουμε την αγορά», επισημαίνει ο Γ. Λεχουρίτης.

Απορίας άξιο αυτό που προκύπτει από το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προγραμματιστεί στις 15 Απριλίου! Και μέχρι τότε πώς θα γνωρίζει ο καταναλωτής τι μπορεί να τρώει και τι όχι; Ακόμη και να δεχθούμε το γεγονός πως δεν υπάρχει θέμα δημόσιας ασφάλειας από την κατανάλωση αλογίσιου κρέατος, γιατί να συνεχίσει να παραπλανάται ο καταναλωτής με το να τρώει κάτι άλλο από αυτό που λέει η ταμπέλα και σίγουρα να το αγοράζει και πολύ ακριβότερα απ' ό,τι στην πραγματικότητα κοστίζει;

«Το θέμα δεν είναι ότι κυκλοφορεί κρέας με ταμπέλα αλογίσιο κρέας, οπότε επιλέγω ή όχι αν θα το φάω. Κυκλοφορούν υποπροϊόντα αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένη μορφή (μπάλες) οι οποίες διακινούνται ως βόειο ή μοσχαρίσιο κρέας. Το παίρνει η αλλαντοβιομηχανία, το ανακατεύει με άλλο κρέας και μου το πασάρει σε μορφή λουκάνικου, σαλαμιού κ.λπ. Σίγουρα δεν προκύπτει μόνο θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, αλλά και θέμα ασφάλειας. Αυτά τα κρέατα, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., διακινήθηκαν από μία σπείρα που αγόραζε άλογα από σφαγεία της Ρουμανίας για να τα περάσει στην κατανάλωση.

Ουσίες

»Αν αυτά τα άλογα είχαν πάρει απαγορευμένες ουσίες ντοπαρίσματος, αναλγητικών ή παυσίπονων, ουσίες που μεταφέρονται στον άνθρωπο με την τροφή και είναι καρκινογόνες, εμείς δεν θα πρέπει να το γνωρίζουμε; Με φοβίζει ότι ενώ τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ θα έπρεπε να πάνε για ελέγχους και στις αλλαντοβιομηχανίες, πηγαίνουν μόνο για ελέγχους σε φρέσκο κρέας», καταλήγει ο Γ. Λεχουρίτης.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είναι απόλυτη: «Οποιοδήποτε τρόφιμο έχει σήμανση ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα»!



enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: