8.2.13

Σύνοδος Κορυφής: Μακριά νύχτα με εμπλοκές, διαφωνίες και διακοπές...


Συμβιβαστική πρόταση Ρόμπεϊ στα χέρια των ηγετών - Μετά τις 7.30 το πρωί της Παρασκευής οι αποφάσεις...
Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε, τελικά, η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εκτός από...
την πεντάωρη καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών (άρχισε περίπου στις 10 το βράδι, ώρα Ελλάδος), υπήρξε μια διακοπή μιας ώρας από τις 1.30 π.μ. ως τις 2.30 π.μ. ενώ λίγο αργότερα, ξημερώματα Παρασκευής σημειώθηκε νέα τρίωρη διακοπή, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με το ύψος των δεσμεύσεων εντάθηκαν.

Λίγο πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωϊ της Παρασκευής οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο προήλθε από συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ μετά τις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθοπύν αργότερα, εκτιμάται ότι η Σύνοδος θα καταλήξει σε μια απόφαση.

Το «σκηνικό του θρίλερ» ξεκίνησε να «στήνεται» καθώς δεν υπήρξε πρόταση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπέ στις δεσμεύσεις, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται οδήγησαν τελικά σε μια μακριά νύχτα, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), η οποία καλύφτηκε με συναντήσεις μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.

Ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο· πιθανόν να παρουσιαστεί την Παρασκευή, ακόμα και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.

Γύρω στις 1.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή, παρουσιάστηκε εμπλοκή στις συνομιλίες, μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού. Η Σύνοδος διακόπηκε για μια περίπου ώρα , ως τις 2.30 π.μ. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σημείωθηκε και νέ τρίωρη διακοπή λόγω νέων διαφωνιών.

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Ο Βαν Ρόμπεϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις· αν υπάρξει συμφωνία οι δεσμεύσει θα περικοπούν 15-20 δισ. Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

Δήλωση Σαμαρά

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, είχε συνομιλίες και κατ΄ιδίαν και τηλεφωνικά με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο θέμα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: