14.2.13

Θεαματικό άνοιγμα Βενιζέλου προς Κουβέλη...


...επιφυλακτική η ΔΗΜΑΡ...
Επιστολή στον Φώτη Κουβέλη στέλνει εντός της ημέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας να συγκροτηθούν πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αντιπροσωπείες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που θα... μιλήσουν για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Στην Αγίου Κωνσταντίνου «βλέπουν» με επιφύλαξη και προβληματισμό το πολιτικό άνοιγμα του κ.Βενιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ και αναμένουν να λάβουν πρώτα την επιστολή προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει με κείμενα και προτάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν οι θέσεις της βρίσκονται σε ριζική διαφωνία με τις απόψεις της Ιπποκράτους.

Στην επιστολή που στέλνει στον Φώτη Κουβέλη ο κ. Βενιζέλος ζητεί τη συγκρότηση πριν από το Συνέδριο αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που θα μιλήσουν για θέματα «ιδεολογικά, αξιακά, ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και ελληνικής Κεντροαριστεράς», όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η πρόσκληση διαλόγου του ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά επεκτείνεται όμως και στις κινήσεις
στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. «Όλες τις κινήσεις ανεξάρτητα από τα μεγέθη τους» είπε ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας ότι θα κληθούν αντιπροσωπείες τους σε συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει και με αυτές ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος διασαφήνισε ότι η συζήτηση για την Κεντροαριστερά δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη της ΔΗΜΑΡ στον προσυνεδριακό διάλογο, το θέμα της Κεντροαριστεράς θα επανέλθει δυναμικά στο Συνέδριο
του ΠΑΣΟΚ όπου στελέχη του κόμματος προϊδεάζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα το θέσει εκ νέου επί τάπητος.

Επίσης ο ίδιος είπε ότι οι πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά που θα κινηθεί στις ιδέες των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, θα συνεχιστούν και μετά το Συνέδριο. Με τον τρόπο αυτό
ενέτεινε τις πληροφορίες που τον εμφανίζουν να προτείνει να στηθεί κάλπη για τον ηγέτη της κεντροαριστερής παράταξης.

Προβληματισμένη η ΔΗΜΑΡ

Με επιφύλαξη υποδέχτηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου την πρόταση Βενιζέλου για συνεργασία στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Κύκλοι του κόμματος απαντούν: «Περιμένουμε να δούμε την επιστολή πρώτα».

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι είναι πρωτοφανές να απευθύνεται μια τέτοια πρόταση για συνεργασία σε ένα κόμμα μέσω κομματικών διαδικασιών άλλου κόμματος.

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη, να στρώσουν το χαλί για το μέλλον, με έναν διαφορετικό τρόπο. Να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία της Κεντροαριστεράς, τις ιδέες και τις αξίες της. Αυτό πρέπει να εκφραστεί μέσα από πρόσωπα. Πρόσωπα που πρέπει να ξανακερδίσουν αυτό το στοίχημα, να ξεφύγουν από εγωισμούς, να ξαναπροσεγγίσουν την κοινωνία, να κατέβουν στον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει μέσα από γραφεία και μέσα από προσυνεδριακές συναντήσεις» είπε στον Βήμα 99,5 ο Γιάννης Αμοιρίδης της ΔΗΜΑΡ.

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ –που του εύχομαι να έχει απόλυτη επιτυχία – πρέπει να αναδείξει δυναμικές και πρακτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι διαδικασίες που θα διατηρήσουν πρόσωπα σε έναν μηχανισμό» πρόσθεσε.

Και υπογραμμίζουν ότι εάν υπάρξει στο μέλλον συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών φορέων, αυτή δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής αλλά μόνο «με όρους προγραμματικών συμπτώσεων και κοινωνικής κινητικότητας».

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος πάντως, το οποίο στηρίζει την επιλογή Κουβέλη για ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, «η πρόταση αυτή μας φέρνει σε
δύσκολη θέση».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: