16.2.13

Δράμα, Ένταση, Πάθος...


Oι καθοριστικές φωτογραφίες του 2012...
Οι νικητές των φετινών Βραβείων Τύπου, ένας από τους πιο αναγνωρισμένος διαγωνισμούς στο φωτορεπορτάζ, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ανάμεσα σε 54 φωτογράφους 32 εθνικοτήτων. Ο μεγάλος νικητής ήταν... ο Σουηδός Paul Hansen. Στη φωτογραφία του δείχνει την κηδεία δύο παιδιών που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Τα θύματα, αδέρφια δύο και τριών ετών, είναι τυλιγμένα σε πανιά, με ορατά μόνο τα πρόσωπά τους. Ο πατέρας τους, επίσης νεκρός, βρίσκεται στο βάθος της εικόνας. Η μητέρα των παιδιών ήταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.



«Η δύναμη της εικόνας έγκειται στην αντίθεση μεταξύ της οργής και της θλίψης των ενήλικων και της αθωότητας των παιδιών», δήλωσε μέλος της κριτικής επιτροπής.

Η φωτογραφία του Emin Ozmen από την Τουρκία κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Spot News Single. Δείχνει δύο άντρες της αντιπολίτευσης της Συρίας ενώ βασανίζουν έναν ύποπτο ως πληροφοριοδότη της κυβέρνησης στο Χαλέπι

Πρώτο βραβείο «Αθλητισμός, Δράση». Η φωτογραφία του Weu Chen Seng παρουσιάζει έναν αναβάτη με τα πόδια του σε ένα λουρί που είναι δεμένο με τους ταύρους, τους οποίους τους κρατά από τις ουρές τους, σε μια επικίνδυνη κούρσα σε ορυζώνες, κατά τη διάρκεια των δημοφιλών αγώνων Pacu Jawi που γίνονται στο τέλος της περιόδου συγκομιδής σε χωριά της Ινδονησίας.


Πρώτο βραβείο «Ιστορίες της Φύσης»: Η φωτογραφία του Καναδού Paul Nicklen δείχνει αυτοκρατορικούς πιγκουίνους καθώς τριπλασιάζουν την ταχύτητα κολύμβησης μέχρι τα 30χλμ/ώρα απελευθερώνοντας εκατομμύρια φυσαλίδες από τα πτερύγιά τους. Αυτές οι φυσαλίδες μειώνουν την τριβή μεταξύ των πτερύγιων και του παγωμένου θαλασσινού νερού, επιτρέποντας την επιτάχυνση.



Πρώτο βραβείο «Γενικές ειδήσεις»: Αυτή η φωτογραφία του Rodrigo Abd δείχνει την «Aida». Η Aida αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό μετά την καταστροφή του σπιτιού της από το συριακό στρατό στη βόρεια Συρία. Ο σύζυγος και τα δύο της παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή του σπιτιού.



Πρώτο βραβείο «Καθημερινές Ιστορίες»: Η φωτογραφία του Ιταλού Fausto Podavini δείχνει μια γυναίκα 71 χρονών στη Ρώμη που φροντίζει τον άντρα της που έχει πληγεί από Αλτσχάιμερ.


Δεύτερο βραβείο «Καθημερινές Ιστορίες»: Μια οικογένεια ξυπνάει νωρίς στις καλοκαιρινές διακοπές στο Jeselo της Ιταλίας. Η φωτογραφία είναι του Δανού Soren Bidstrup


Πρώτο βραβείο “Spot News Single”: Παλαιστίνιοι μαθητές περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου σχολείου στην πόλη της Γάζας. Το σχολείο καταστράφηκε όταν ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα κοντινό κτίριο. Η φωτογραφία είναι του Bernat Armangue



Πρώτο βραβείο “Spot News Series”: ο φωτογράφος Bernat Armangue αποτύπωσε έναν Παλαιστίνιο που φιλάει το χέρι ενός νεκρού συγγενή στο νοσοκομείο Shifa που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας.



Δεύτερο βραβείο “Spot News”: ο ιταλός Fabio Bucciarelli φωτογράφισε έναν στρατιώτη του Στρατού της Συρίας καθώς λαμβάνει θέση κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας.



Spot News: ο φωτογράφος Adel Hana παρουσιάζει ένοπλους Παλαιστίνιους σε μοτοσυκλέτες ενώ σέρνουν το σώμα ενός άντρα που δολοφονήθηκε ως ύποπτος συνεργάτης με το Ισραήλ



Πρώτο βραβείο, Spot News: μια γυναίκα από την Παλαιστίνη δέχεται βοήθεια μετά τον τραυματισμό της κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα στο σπίτι της. Η φωτογραφία είναι του Bernat Armangue



Δεύτερο βραβείο «Σύγχρονα θέματα»: η φωτογραφία του Esteban Felix δείχνει τα πτώματα της Lesbia Altamirano και του Wilmer Orbera στο πάτωμα μιας αίθουσας μπιλιάρδου μετά από επίθεση κουκουλοφόρων στα περίχωρα του San Pedro Sula στις Ονδούρες.


Τρίτο βραβείο «Γενικές Ειδήσεις»: η φωτογραφία του Αυστραλού Daniel Berehulak δείχνει πεύκα που ξεριζώθηκαν κατά τη διάρκεια του τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: