15.2.13

Κόκκινη κάρτα για το φιάσκο στο Δημόσιο...


Kαρκινοβατεί το πρόγραμμα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ορατή είναι η απειλή τελεσιγράφου από την τρόικα για άμεσες απολύσεις. Ανήσυχο το Μέγαρο Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη να προχωρήσει.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το...
πρόγραμμα που άφορα την προώθηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπάλληλων, γεγονός που εάν συμβεί η τρόικα θα πιέσει για άμεσες απολύσεις και η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντιδράσει για μια ακόμη φορά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ανησυχία είναι έντονη και η δυσφορία που υπάρχει αφορά ως επί το πλείστον τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- καθυστερεί σημαντικά στη λήψη των αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα ίδια πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό φοβούνται ότι η αδράνεια που επιδεικνύει ο κ. Μανιτάκης όλο το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιθανό να φέρει... απολύσεις μέσα στο έτος, καθώς η διαθεσιμότητα και γενικότερα ο περιορισμός του δημόσιου τομέα αποτελεί κεντρικό σημείο στη συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για απολύσεις».

Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας, με τη φράση του «αυτή τη στιγμή...» θέλησε να προειδοποιήσει ότι, εάν συνεχιστούν οι αβελτηρίες, οι ζυμώσεις χωρίς αποτέλεσμα και οι συσκέψεις χωρίς αποφάσεις, τότε το ενδεχόμενο των απολύσεων θα γίνει ορατό.

Πιέσεις
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου πάνω από δύο φορές τις τελευταίες ήμερες τον κ. Μανιτάκη, δεν κρύβει την ανησυχία του για τη στασιμότητα που παρατηρείται. Ασκεί, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, ασφυκτικές πιέσεις στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει τα θέματα των επίορκων, τις μεταθέσεις, την πολιτική της διαθεσιμότητας καθώς και την αξιολόγηση του προσωπικού.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής αποτέλεσμα δεν βλέπει και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η τρόικα να αρχίσει άμεσα τις πιέσεις για απολύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο μνημόνιο.

Οπως τονίζουν δε βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουν το πρόβλημα, ο κ. Μανιτάκης είναι πιθανόν κάποια στιγμή να επιλέξει την «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση και η «βόμβα» με τις απολύσεις να «σκάσει» στα χέρια του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στο θέμα της ανακοίνωσης του δεύτερου κύματος συγχωνεύσεων - καταργήσεων δημόσιων οργανισμών.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μ. Βολουδάκης είναι έτοιμος από τα τέλη του χρόνου και έχει αποστείλει την τελική λίστα με τις εισηγήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, η ανακοίνωση καθυστερεί επειδή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν υπουργοί που ζητούν να εξαιρεθούν δικοί τους οργανισμοί από το σχετικό πρόγραμμα. Πρόκειται για υπουργούς που στηρίζουν μεν τη μεταρρύθμιση, αλλά ζητούν να εφαρμοστεί σε όλους τους αλλους εκτός από τους... ίδιους!

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Επιστρατεύει» τον Κουβέλη

Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη προσανατολίζεται να... επιστρατεύσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να πειστεί ο κ. Αντ. Μανιτάκης να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή για το εύρος του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος και κατά το παρελθόν είχε εξηγήσει στον κ. Κουβέλη ότι πρέπει να υπάρξουν ταχύτεροι ρυθμοί στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, θα υπογραμμίσει ότι εάν δεν προωθηθεί τώρα η επιλογή της διαθεσιμότητας, στο τέλος του δρόμου θα γίνουν απολύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν καθοριστική τη βοήθεια του κ. Κουβέλη και τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, θυμίζουν ότι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε συμφωνήσει στην επιλογή της διαθεσιμότητας, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: