25.2.13

Μεγάλη αποχή στις εκλογές στην Ιταλία...


Σε σύγκριση με το 2008, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μειωμένη λόγω, ίσως, και της κακοκαιρίας: μέχρι τις δέκα χθες βράδυ, ψήφισε το 55% των εχόντων δικαίωμα, με... κάμψη του 7%.



Τα ερωτήματα, στο μεταξύ, σε σχέση με το μέλλον της χώρας, πληθαίνουν: θα χρειασθούν ή όχι έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους δέκα με δεκαπέντε δισεκατομμυρίων ευρώ; Θα καταφέρει, η νέα κυβέρνηση, να τονώσει την κατανάλωση, που συρρικνώνεται ασταμάτητα; Σε περίπτωση υπερίσχυσης της κεντροαριστεράς- όπως, άλλωστε, φαίνεται πιθανό- θα δημιουργηθεί, πράγματι, ισχυρός γαλλοϊταλικός άξονας, για λιγότερη λιτότητα και ουσιαστική ανάπτυξη;



Για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις τέσσερις περιφέρειες-κλειδί της χώρας, που εκλέγουν μεγάλο ποσοστό γερουσιαστών: Μιλάνου, Νάπολης, Βενετίας και Σικελίας. Η Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, εκλέγει σαράντα επτά γερουσιαστές και έχει χαρακτηρισθεί «το Οχάιο της Ιταλίας», σε παραλληλισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Οι προβλέψεις και ο παράγοντας Γκρίλλο



Οι προβλέψεις, μέχρι τώρα, λένε ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων, η κεντροαριστερά, μαζί με τον Μόντι, θα πρέπει να εξασφαλίσει, στη Γερουσία, εκατόν εξήντα πέντε έδρες, σε σύνολο τριακοσίων δεκαπέντε.



Αναμένεται όμως από όλους, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το αποτέλεσμα του Μπέππε Γκρίλλο, που χαρακτηρίσθηκε «η μεγάλη έκπληξη των φετινών ιταλικών εκλογών».



Στις τρεις το απόγευμα, τοπική ώρα, κλείνουν οι κάλπες, για να αρχίσουν αμέσως τα exit poll και οι αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: